Drónok mentenek meg a cápatámadásoktól

2016.02.29. 17:57

Ausztráliában már tesztelnek olyan drónokat, amelyek a cápákat figyelik az északi part vize felett. Ezek nem csak riadóztatnának, ha veszély van, de mentőcsomagokat is ledobnának az úszóknak. Akár az eltűnt emberek keresésében is sokat segíthetnek majd.

Drónokat tesztel az ausztrál mentőszolgálat a cápák azonosítására, és az emberek védelmére. A kamerákkal felszerelt, pilóta nélküli repülők feladata az ausztrál partokat figyelése, szükség esetén segítségnyújtás. Ausztrália északi partvidékén tavaly tizennégy cápatámadás volt, ebből egy halálos kimenetelű. 

A kormány 180 ezer dollárt (51 millió forint) költött eddig drónokra, köztük a „Little Ripper” nevű szerkentyűre, ami nagyfelbontású kamerával van felszerelve.

Egy mentőcsomagot is építettek bele, amit sürgős esetekben le tudni dobni az úszóknak. Ez gyógyszert,cápariasztót, és felfújható tutajt tartalmaz, ami három embert is elbír.

A drónok hamar kiszúrnák a veszélyes állatokatForrás: Origo

A kutatók jelenleg olyan szoftveren dolgoznak, ami messziről felismeri a cápákat. Az információt rögtön mentőszolgálatnak, mentőtiszteknek közvetítik, akik figyelmeztetik a többi úszót is. Ha a teszten beválnak a drónok, további 40 darabot vethetnek be a területen őrszemként.

Emellett remekül lehetne őket használni mentőexpedíciókkor, az eltűnt személyeket is velük keresnék. Nekik élelmiszert, defibrillátort és más életmentő eszközöket dobnának le.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK