Büntetik a franciák a facebookos gyerekfotókat

gyermek fotózás gyerek
A gild poses for the photographer during a casting for Babybook magazine on November 10, 2012 in Geneva. More than 1500 children are expected to participate in Europe's largest children casting, organised in Geneva until November 18 by Swiss glossy magazine Babybook, whose owner, Richard Blat, dreams of creating the first Kids Fashion Week in Qatar. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Egyre több országban hívják fel a szülők figyelmét a hatóságok, hogy legyenek felelősségteljesebbek, ha gyerekeikről készült fotókat osztanak meg a neten. Nem csak bűnözők élhetnek vele vissza, de később a gyerek is beperelheti miatta a szülőt.
Vágólapra másolva!

A francia rendőrség arra kérte a szülőket, hogy kétszer is gondolják meg, milyen képet töltenek fel a Facebookra gyermekeikről. Az ugyanis nem csak a gyermekek privátszféráját sérti, de vissza is élhetnek vele.

A hatóság szerint a nyilvánosan megosztott képekre szemet vethetnek bűnözők, később pedig szociális és pszichológiai problémákat is okozhat a gyerek számára egy-egy előnytelen gyerekkori fotó.

Bűnözők is hozzáférhetnek a megosztott képekhez Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Egy francia internetjogi szakértő szerint a nyilvánosan megosztott gyerekfotók más kellemetlen következményekkel is járhatnak:

a gyermek később beperelheti érte a szülőt.

A francia törvény szerint börtönbüntetést és pénzbírságot is kaphat az, aki harmadik félről készült képeket publikál és terjeszt nyilvánosan, annak beleegyezése nélkül. Ez azokra a szülőkre is vonatkozik, akik a még döntésképtelen gyerekeikről posztolnak képeket.

Az internet nem felejt

A francia adatvédelmi szerv arra kérte a szülőket, hogy legyenek szigorúbbak, és korlátozzák a képek hozzáférését a közösségi oldalakon is. Lehetőleg csak közeli ismerősök lássák a képet, még jobb, ha csak családtagok. Korábban a német rendőrség is ezt kérte a szülőktől.

- mondta a BBC-nek Hanki Ulrich német rendőrségi szóvivő. Az nem feltétlenül baj, ha a közösségi médiában osztanak meg személyes fotókat az emberek. Viszont fontos, hogy ne nyilvános tartalomként tegyék ezt, hanem például zárt csoportokban, vagy szűrők alkalmazásával.