Titkosítási úttörők kapták az informatikai Nobelt

martin hellman kriptográfus turing díj titkosítás
A díjazott kriptográfus, Martin Hellman is az Apple mellett áll
Vágólapra másolva!
Az idei Turing-díjat a nyilvános kulcsos titkosítást kidolgozó kriptográfusok, Martin E. Hellman és Whitfield Diffie kapták. Forradalmat hoztak az informatikában, a ő módszerük fektette le a modern adatvédelem alapjait. Hellman azt is elárulta: az Apple mellett áll, és ellenzi a San Bernardinó-i iPhone feltörését.
Vágólapra másolva!

A Turing-díj az informatikai világban olyan nagy elismerésnek számít, mint a természettudományban a Nobel-díj. Olyan mérnököknek ítéli oda az Amerikai Informatikai Társaság (AMC), akik sokat tettek a számítástechnika fejlődéséért. 2014 óta egymillió dollár is jár mellé, a Google szponzorálja.

Az Alan Turing matematikusról elnevezett elismerést idén Martin E. Hellman és Whitfield Diffie kriptográfusok nyerték el. Ők voltak, akik elsőként írták le a nyilvános kulcsos titkosítást,

és ezzel lefektették a mai titkosítási eljárások alapjait.

A díjazott kriptográfus, Martin Hellman is az Apple mellett áll Forrás: YouTube

A Diffie-Hellman kulcscserét még 1976-ban írta le a páros.

Ennek lényege, hogy nyitott csatornákon is lehet küldeni titkosított üzenetet.

Ahhoz egy nyilvános és privát kulcs is tartozik, az utóbbival lehet feloldani a titkosítást. Ezt használják ma is mindenféle kommunikáció és pénzügyi tranzakció titkosítására.

Kriptoháborúk

Az időzítés azért is érdekes, mert minden idők egyik legnagyobb titkosítási vitája zajlik az Apple és az FBI közt. Mint kiderült,

a díjazott Hellman is ellenzi azt, hogy feltörjék a San Bernardinó-i telefont.

Ő maga is attól tart, amitől a tech cégek: az eset precedenst teremtene. Akár a perben is kész támogatni az Apple-t.

A két kriptográfus amúgy korábban már maguk is részt vettek titkosítási háborúban. Mikor publikációjuk megjelent, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nem örült a módszernek:

addig az állam monopóliuma volt a titkosítás.

A hatóság próbálta korlátozni a kutatókat, de végül az általuk feltalált technológiának köszönhetően a magánszektorban is elterjedhetett a védelem.