Dubajban lesz a világ legnagyobb drónversenye

drón távirányító mexiko
The image of the beach taken from a drone ovverflying Morro Ayuta Beach, Oaxaca State, Mexico, on September 10, 2015. Members of the Federal Environmental Attorney (Profepa) protect the Golfina turtles (Lepidochelys olivacea) from egg-thieves when they arrive to spawn, surveying the beach with a drone. Massive arrivals of sea turtles, known as "Arribadas", happen in Morro Ayuta Beach, when thousands of turtles arrive to lay their eggs. AFP PHOTO/RONALDO SCHEMIDT
Vágólapra másolva!
A világ első nagyszabású drónversenyén 1 millió dollárt (283 millió forintot) osztanak ki összesen a pilóták közt. A rendezvényt Dubajban tartják, a selejtezőre százan jelentkeztek.
Vágólapra másolva!

Dubajban rendezik meg március 11-én a World Drone Prixet, ami a világ első nyilvános, nemzetközi drónfutamja. A szerkentyűk több mint 100 kilométer per óra sebességgel róják majd a köröket.

Több mint 100 csapat vesz majd részt március 7-i selejtezőn, a legjobb 32 pilóta fog végül megmérkőzni a végső, kétnapos összecsapáson.

Az összdíjazás 1 millió dollár (azaz 283 millióforint,

a győztest ebből 250 ezer dollár (71 millió forint) illeti. Ugyan ez még csak töredéke a nagy autóversenyekének, arra pont elég, hogy későbbi versenyekre is odacsalogassa a résztvevőket.

Több mint 100 csapat jelentkezett Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Hogy néz ki egy drónverseny?

A világ első drónversenyét tavaly tartotta egy amerikai hobbidróncsapat, akik egyfajta virtuális szemüveg segítségével reptettek drónokat New Yorkban. A házi készítésű repülő szerkezetek akár 160 kilométer per órás sebességgel képesek hasítani a levegőt.

Kísérleti jelleggel Amerika nyugati partján megtartották az első drónversenyeket idén. Ezeket egyelőre zárt körben tartják stadionokban, majd a felvételeket YouTube-on, és a szervezők (DRL) oldalán osztják meg.

A jövőben lehetőség lesz online, illetve a helyszínen is élőben nézni a versenyeket.

Sokak szerint ez lesz az új Nascar, vagy F1.