Húszezerért öné a jövő tévéje!

chrome cast 2 teszt google
A mobil képernyője kiküldhető tévére: így lehet játszani, böngészni is
Vágólapra másolva!
Az új Google Chromecast egy olyan olcsó kütyü, ami tényleg okossá teszi a tévéjét. De biztos, hogy ez az okostévé jövője? Nyüstöltük pár hétig az apró eszközt, hogy kiderítsük, mit tud.
Vágólapra másolva!

Még karácsony előtt járt nálam egy androidos okostévé, majd az ultra-HD-felbontású nagytestvére is, nagy volt a kísértés, hogy meglepjem magam. Vajon vettem új tévét? Hát nem!

A tévénk helyett okos

Kétszázezer forint helyett egy nagyjából húszezer forintos kiegészítőre csaptam le, egy Google Chromecast 2-esre, tizedáron megúszva az aktuális tévéfejlesztést. Egyáltalán, minek okostévé, ha a YouTube-on kívül soha semmit nem használunk rajta?

A mobil képernyője kiküldhető tévére: így lehet játszani, böngészni is Forrás: Origo

Senki sem szokott facebookozni a tévéjén, viszont

a Google legújabb tévéokosító kütyüje a hétköznapokban is beválik:

én arra használom, hogy a telefonomon (androidos) vagy a táblagépemen (iPad) futó appokat könnyedén át tudjam küldeni a tévé nagy képernyőjére képpel és hanggal együtt. Nemegyszer arról van szó, hogy leklónozom az érintőképernyő tartalmát, ez ugyanis hamar lemeríti a mobil eszközöket.

Ez a HDMI-csatlakozóba dugható, konnektorról vagy a tévé USB-portjáról működő kütyü

tulajdonképpen egy miniszámítógép,

aminek telefonról vagy tabletről parancsokat lehet adni a Chromecastot támogató appokból - amelyekből egyébként elég sok van - sokkal több, mint Android TV-s alkalmazásból.

Egy monitor ikonban a wifi jele, erre kell kattintani Forrás: Origo

Például ha YouTube-videókat nézegetek, egy ikonra kattintva átlőhetem azt a tévére, hogy nagyban lássam, és az erősítőmön keresztül hallgassam őket. Az okostévével ellentétben

a Chromecastra nem kell telepíteni vagy letölteni semmit,

működését mindig az őt vezérlő okostelefon vagy táblagép szabja meg.

Lődd ki a tartalmat a tévére!

Fontos tudni a Chromecastról, hogy azoknak az appoknak a képét és hangját, amelyek nem támogatják, hiába próbáljuk vele a tévére továbbítani. Ha viszont igen, akkor mindig megjelenik egy monitorikon wifi jellel az app felületén. Ehhez az kell, hogy

ugyanarra a wifihálózatra csatlakozzon a tablet vagy az okostelefon, amit a Chromecasttal is használunk.

Ilyenkor megadhatjuk, hogy a mobil eszközön, vagy a képernyőn akarjuk-e a lejátszást.

Csak hosszában nagyobb, mint egy USB-stick Forrás: Origo

Ez a jövő távirányítójává alakítja a kütyüket: kényelmesen kiválaszthatjuk a lejátszandó filmeket vagy zenéket, podcastokat, a lejátszás a tévén vagy házimozi rendszeren egy-két másodpercen belül elindul, vagyis

nagyságrendekkel kényelmesebb használni a torrentezésnél.

A már itthon is elérhető Netflix mellett a YouTube-ot, a mobilszolgáltatók tévéadást kínáló appjait (TV GO, MyTV), és az HBO GO-t lehet használni Chromecasttal. Mindegyik tökéletesen működött, egyedül az HBO GO-val volt problémám, ezen mindig elkezdett szaggatni a lejátszás, ha beletekertem egy filmbe, néha még a lejátszás újraindításakor is ezt produkálta.

Egy kód megadása után létrejön a kapcsolat a mobil és a Chromecast között Forrás: Origo

Filmezés mellett zenehallgatásra is remek a Chromecast: támogatja a Spotify, a Deezer, de a népszerű SomaFM internetrádió appja, és több ismert podcasthallgató alkalmazás is. A teljes lista itt található.

A letorrentezett, otthoni hálózaton elérhető filmek többségét is le lehet játszani Chromecaston

megfelelő appal: iOS-en például az Infuse nevű videólejátszó alkalmas erre. Ez automatikusan letölti a filmek borítóit és rövid leírását, stáblistáját. A mkv videók többségével boldogul, de azért akad olyan fájltípus, amellyel nem: ilyenkor csak homokórázik a képernyő, de nem indul el a lejátszás.

Gyorsabb és jobb

A Chromecastot már majdnem három éve lehet kapni, de az új, 2.0-s változat gyorsabb hardvert és jobb minőségű wifit tartalmaz elődjénél. Az új formatervnek köszönhetően

egyszerűbb bedugni a tévébe akkor is, ha szűk a hely.

Áramot a tévé USB-portjáról kap, de ha nincs ilyen, konnektorba is dughatjuk, az adaptert adják hozzá.

Kattintson a kép nagyításáért! Forrás: Origo

Ha nagyfelbontású videókat szeretnénk online nézni, nagyon fontos a jó wifi: az új Chromecastban az elődjénél jobb antennák vannak, és 5 gigahertzes hálózatokhoz is tud csatlakozni.

Ez társasházakban különösen praktikus,

ahol a sok otthoni wifi egymás működését is megzavarhatja.

Az, hogy nem egyszerűen a képernyő tartalmát klónozza a Chromecast - Androidon egyébként ez is megoldható - azért jó, mert tévézés és mozizás közben nyugodtan lehet másra használni az eszközt:

facebookozhatunk, leveleket olvashatunk, a lejátszás akadálymentesen folytatódik.

A tévére dugott Chromecast játssza a filmet, a táblagéppel vagy a mobillal csak minimálisan kommunikál (például ha új lejátszást indítunk, vagy tekerünk), így alig meríti azt.

Ha elindult a film a tévéképernyőn, a telefonon vagy tableten lehet közben csevegni Forrás: Origo

Applikációjának telepítése után gond nélkül működött a Chromecast az androidos telefonommal és az iPademmel is, egyedül a windowsos telefonokkal nem lehet egyelőre használni.

Ha laptopunk képét szeretnénk kiküldeni vele a tévére, a Chrome böngészővel tehetjük meg,

egy ingyenes kiegészítővel akár Windowson, akár Macen. Ha az adott szájt támogatja, nemcsak az adott böngészőlap jelenik meg a képernyőn: a Netflixnél például ugyanúgy ki lehet küldeni laptopról a filmlejátszást, mint mondjuk egy iPadről.

Ez nem egy játékkonzol

Ugye milyen jó lenne kedvenc mobiljátékait nagyképernyőn játszani? Én is ezt gondoltam, de a leglátványosabb játék, a Driver Speedboat Paradise motorcsónakverseny hamar elvette a kedvemet. Hiába lehet aránylag jól irányítani a táblagépről, a program olyan kis felbontásban fut a full-HD-s tévén, hogy az egész úgy fest, mintha bepárásodott üvegen keresztül néznénk az eseményeket.

Sebaj, van helyette tévékompatibilis Angry Birds: ez meg azért unalmas, mert nem lehet benne zoomolni a játéktéren, így

az élmény gyengébb, mint tableten.

Bár az első két játék borzalmas volt, a videón is jól látszik, hogy a Chromecast a kis grafikai teljesítményt igénylő esetekben jól teljesít: a Game of Life társasjáték digitális változatának tévés kiadása (ezt így elég fura leírni) normálisan futott a Google kütyüjén.

Amit tud, azt jól tudja

A Chromecast alkalmazásában beállíthatjuk, hogy az eszköz passzív módban kedvenc fotóinkat vagy szép képeket váltogasson a tévéképernyőn, vagy mutassa az aktuális időjárást. Azt hiszem,

elég sok kiaknázatlan lehetőség rejlik a technológiában,

de ahhoz sokkal több alkalmazásnak kellene támogatnia a Chromecastot. Erre pedig azért nem mernék fogadást kötni a Google, az Apple, a Microsoft és a Facebook csatározásai közepette.

A méregdrága okostévéhez képest sokkal olcsóbb Forrás: AFP/Jewel Samad

Jelen formájában a Chromecast 2.0 egy nagyon hasznos szerkezet, amivel egyszerűen tudjuk a nagyképernyőre és a házimozira átkapcsolni a mobil eszközeinknek nézett filmeket és zenéket. Azt a kevés dolgot, amit tud, azt jól nyújtja a Chromecast,

a méregdrága okostévék extráival szemben ezt a kütyüt napi szinten használom.

Bár egy új tévé árához képest a 18-20 ezer forintos ár elenyésző, azt el kell ismerni, hogy a Chromecast nem egy kifejezetten olcsó eszköz, ami itthon sok embert eltántoríthat a vásárlástól.