Szellem e-maileket kapnak az iPhone-osok 1970-ből

2016.03.08. 12:00

Újabb hiba jelentkezett az iPhone-ban. Ismét az a bizonyos 1970. január elsejei dátum kísért. Olyan szellemüzenetek érkeznek az eszközre, amit elvileg a távoli múltból küldtek.

Az iPhone és iPad készülékeken az e-mail applikációt ellepték a múltból érkező levelek. A legtöbb felhasználó azt hitte, hackerek vették át az uralmat a mobilok felett, valójában ismét egy iOS-hibáról van szó.

Teljesen üres, feladó, tárgy és szöveg nélküli üzenet érkezik a postafiókba, amelyet a dátum szerint 1970. január elsején adtak fel. Ismerős a dátum? Februárban terjedt az Apple-tulajdonosok közt, hogy ha a készüléket visszaállítják ezen dátumra, az tönkrevágja az eszközt.

Az Origo több olvasója is volt olyan bátor, hogy kipróbálja ezt, és működött. Van, akinek pár óra után helyreállt a rendszer, másnak szervizbe kellett vinni az eszközt.  Az Apple azóta kiadott egy javítást az "Error 53" kódjelű szoftverhibára.

Kísért a múlt

Vélhetően most is az iOS hibájáról van szó, és azért érkeznek az üres levelek a múltból. Az 1970.01.01. dátum a számítógépeken, kütyükön az időszámítás kezdete. A Unix-idő óta eltelt másodperceket számolják a gépek, így mérik az időt. A cikk írásakor például 1,457 milliárd másodpercnél jártunk éppen. Az 1970-es dátum pedig 0-t jelent, a kezdetet, így ezek adat nélküli levelek, vélhetően az e-mail szerver hibája okozza a jelenséget.

A korábbi iPhone-hibáról: