Több millió linket kell levennie a Google-nek

google kereső tableten kép
This picture taken on May 13, 2013 in the French western city of Rennes shows a woman choosing Google Search (or Google Web Search) web search engine front page on her tablet. A report by a French expert panel published on May 13, 2013 recommended imposing taxes on smartphones and tablets but rejected a call for search engine Google to be charged for linking to media content. The nine-member panel, headed by respected journalist and businessman Pierre Lescure, said in the keenly awaited report that the revenue gained from the proposed new taxes could help fund artistic and creative ventures. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A keresőóriásnak már több mint százezer linklevételi kérelemmel kell megbirkóznia óránként. Az elmúlt hónapban 75 millió URL-t kellett átvizsgálniuk.
Vágólapra másolva!

Februárban több mint 75 millió kérést kapott a Google a tulajdonosi jogok birtokosaitól, hogy távolítson el sértő linkeket a kereső találati listájából. Ez kétszer annyi, mint amennyit kaptak az előző év ugyanezen időszakában.

Összehasonlításként: 2014-ben a cégnek összesen 345 millió URLT-t kellett átnéznie. A mennyiség egyre csak növekszik,

a cég óránként több mint százezer ilyen kérvényt dolgoz fel.

Ennek egyik oka az lehet a Torrentfreak szerint, hogy a kalóztartalom mennyisége exponenciálisan növekszik az interneten, másrészt már olyan algoritmusokat is használnak a jogvédő szervezetek, amelyekkel ezeket könnyebben felfedezhetik.

A keresőben előszeretettel kutatnak kalóztartalmak után is Forrás: AFP/Damien Meyer

A Google keresőjén keresztül többen is próbálnak rátalálni kalóztartalmakra, feltöltött zenékre, filmekre. Ezek az oldalak népszerűek a malware programokat terjesztő hackerek körében is. A Google a kérelem elbírálása után a domainhez tartozó össze aloldalt letiltja -

ám ennek sokszor csak annyi hatása van, hogy a tulajdonosok másik címre költöznek át.

A cégnek az 1998-as Digital Millenium Copyright Act (DMCA) törvényben leírt értesítési és eltávolítási eljárás kívánalmainak kell eleget tennie. Akik úgy érzik, hogy a tartalmaikat illegálisan terjesztik weboldalakon, azok a Google-nél kérvényezhetik, hogy távolítsa el a találatot, így az kevésbé lesz szem előtt.