A mobilok Mustangja lett a Samsung S7

samsung s7 galaxy telefon mobil autó
Vágólapra másolva!
Az első Samsung S7 és S7 edge telefonok a napokban érkeznek meg új tulajdonosaikhoz. Azoknak, akik hezitálnak, hogy megéri-e ennyi pénzt költeni egy mobilra, annyit mondanánk: aki gyors és erős autót akar, meg kell fizetnie az árát. Ez pedig az okostelefonok Mustangja lett.
Vágólapra másolva!

„Két év alatt az első ötcsillagos telefon” (TechRadar) „Gyakorlatilag egy tökéletes mobil minden szempontból” (Gizmodo), „Egyszerűen a legjobb telefon, amit valaha használtunk” (Verge)

Ilyen megjegyzésekkel küldték ki sorra a közösségi oldalakra a Samsung Galaxy S7 és S7 edge telefonokról készült tesztjeiket a legnagyobb külfödi techportálok. És valóban, a jelenlegi legjobb okostelefont rakta össze a dél-koreai gyártó, így jó eséllyel pályázik arra, hogy

2016-ban is a mobilpiac királya marad.

Ha az ember most venne telefont, már csak az a kérdés, mélyen a zsebébe nyúlna-e egy tepsimobil kedvéért?

Maga a bemutató is az eddigi legjobb volt: hatalmas virtuális show keretében leplezte le a Samsung csúcsmobiljait. Mozgószínpad, virtuális sisakok, szupergyors net és Mark Zuckerberg – ez jellemezte a február 21-i rendezvényt.

A Samsung barcelonai bemutatója Forrás: Origo

A Facebook atyjáról készült fotó rögtön

az új virtuális világ szimbóluma lett,

ahogy a legnagyobb közösségi oldal alapítója mosolyogva sétál el a sisakba belefeledkezett nézőközönség mellett. Biztonsági őrökre sem volt szüksége, hogy a színpadra kisétáljon a backstage-ből.

No de mit kell tudni a készülékekről?

  • Vízállóság: Bárhol, bármikor velünk lehet a mobil, ha épp a Balatonban akarunk egy csoportképet csinálni, az sem akadály immár. „A legkorszerűbb technológiának köszönhetően pedig már nem kell bumfordi gumiborításba szorítani a készüléket” – mondta az Origónak Kunos Balázs, a Samsung mobilüzletágának hazai igazgatója.
    Vízben másfél méteres mélységig fél órát bír, nagyjából ilyen magasságból a földre ejtve ütésálló.
  • Tárhely: Visszahozták a mikro-SD-bővíthetőséget, így a jövőben akár 200 gigabájttal is felbővíthetjük a telefon belső adattárolóját. „A két különböző fajta tárhely tökéletes összhangban tud működni, a mikro-SD-kártya immár nem megy a teljesítmény rovására, illetve az új Android Marshmallow is nagyban segíti a két tárhely megfelelő kezelését.”
    Ha ez se lenne elég, a vásárlók 100 gigabájt OneDrive felhőtárhelyet is kapnak ingyen két évre.
  • Akkumulátor: Erősebb akkumulátor került mindkét telefonba, és ezt rengeteg akkumulátorkímélő megoldás segíti.
    Az always on display technológia az AMOLED-kijelző azon tulajdonságát használja ki, hogy csak a szükséges pixeleket villantja fel, így az idő, a naptár és a töltöttségi szint folyamatosan látszódik a kijelzőn.
Mobiljátékokra kihegyezve Forrás: Samsung
  • Game Laucher: Nemcsak egy mappába gyűjti a játékos appokat, de felajánl két akkumulátorkímélő üzemmódot is. Bár egy 3D-s, nagy rendszerigényű szimulátor egyébként is remekül futott az S7 telefonon, több mint öt órán át melegedés és szakadás nélkül bírta, akkumulátorkímélővel kisebb felbontással, alacsonyabb képfrissítéssel a 8+ óra sem volt gond. Játék közben pedig blokkolhatjuk az értesítéseket, az androidos gombokat, képernyőképet, és videót is rögzíthetünk.
  • VR-sisak: Ez egyszerre előnye és Achilles-sarka is a történetnek. Aki előrendelte a mobilokat, az automatikusan kapja hozzá a Samsung virtuális sisakját. A Gear VR azonban csak a cég készülékeivel használható, és csak a cég áruházában, illetve az Oculus Store-ban tudunk hozzá appokat keresni, letölteni.
    Ha máshonnan szereztünk be játékot, akkor se tudtuk futtatni. Amint bepattintjuk a sisakba a telefont, a Samsung és Oculus felületét hozza be.
    A sisak mellett szól, hogy nem túl drága, de ha külső appokat, játékokat akarunk futtatni rajta, inkább a HTC és a Valve sisakját vegyük. Borsos ára ellenére több ezer példányt adtak már el belőle. A Vive kimondottan a PC-s játékok kiegészítője lesz.
Samsung Gear VR sisak, és Gear 360 kézi kamera Forrás: Origo

  • Virtuális szelfi: Nem csak az appbolt épült a virtuális őrületre, egyre több natív app kapott olyan funkciót, amely a VR terjedését segíti. A virtuális szelfi móddal nagyobb, 3D-s csoportképet tudunk készíteni. Miután lenyomjuk a kamera gombot, a karunkkal 180 fokban forgassuk körbe az eszközt. Így a jövőben könnyedén bemutathatjuk egy külföldön élő rokonnak, ismerősnek, milyen a lakás, vagy utazás közben nem sima fotókat készítünk, hanem ilyen háromdimenziós felvételt. Samsung telefonon elég billegtetni a készüléket, hogy körbenézzünk, más androidos telefonra videofelvételként is küldhetjük, sisakban pedig a fejünk mozgatásával tudjuk megnézni a teret.
  • Gear 360: Ha nem folyik ki a fülünkön a virtuális valóság, vehetünk a telefonokhoz egy kis, kézben elférő kamerát is, amellyel gömbpanorámát tudunk rögzíteni. Ezek a képeket a legjobban egy sisakban tudjuk megnézni. A jövőben a szelfibotok végén már ezek a gömbkamerák fognak figyelni. (Ide kattintva megnézhet egy gömbfotót Barcelonából. A mobil-világkongresszuson állvánnyal, földre helyezett Ricoh kamerával készítettük a képet. Látszik is „alul” a fekete kamera.)
  • Kijelző: Egy 5,1 colos (S7) és egy 5,5 colos (S7 edge) AMOLED-kijelzőt kapunk, 1440x2560 pixeles felbontással. Összehasonlításképp a görbemobil kijelzője akkora, mint az iPhone 6s Plusnak, az LG G4-nek vagy a Google Nexus 6P-nek. Ha azonban kézbe vesszük ezeket a mobilokat, a Samsung használta ki leginkább a felületet: nemcsak a káva vékony, de maga a telefon is vékony, kisebbnek tűnik a vetélytársaknál.
  • Kamera: A Samsung idén végre bevállalta, hogy kiszáll a „ki tud több megapixeles kamerát pakolni a telefonjába” című versenyből. A tavalyi 16 megapixeles érzékelő után az S7 családba egy 12 megapixeles szenzor került. (Mennyi is van az iPhone 6s-ben? – szerk.) A kamera fényerejét azonban kitolták: a tavalyi 1,9 rekesz helyett immár 1,7-est kapunk – erre már a fotósok is felkapják a fejüket. A fókuszálás gyorsaságáról pedig a fényképezőgép-piacon is érdekességnek számító dupla pixeles autofókusz gondoskodik. Elképesztő részletes, gyönyörű színekkel bíró fotókat készített a telefon.
  • Processzor: Míg az Egyesült Államokban Qualcomm chippel, addig másutt az Exynos 8 Octa lapkával szerelik fel a telefont. Csúcsteljesítményt nyújt, akár dolgozunk, akár játszunk a telefonnal. Folyadékhűtéses rendszerrel látták el, többórányi játék után sem melegedett a készülék. Ráadásul a mobilprocesszorról szoftveresen (Vulkan API) próbálják levenni a terhet és a grafikagyorsítót terhelni.