Elírás miatt buktak le a világ legbénább hackerei

hacker
Adatokat lopott, 334 évet ülhet
Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárt (276 milliárd forint) próbáltak ellopni hackerek a bangladesi jegybankból, de egy apróságon elcsúsztak: rosszul betűzött szó miatt buktak le.
Vágólapra másolva!

Hackerek támadták meg Banglades központi bankját, a világ legnagyobb bankrablását próbálták végrehajtani. A kiberbűnözők egymilliárd dollárt (276 milliárd forint) szerettek volna lopni a bank számláján keresztül, ám egy butácska hiba miatt meghiúsult a rablás.

A hackerek a bangladesi bank rendszeréből lopták el az utaláshoz szükséges hozzáféréseket,

és az amerikai Fed banknál vezetett számlájukról próbáltak meg átutalni pénzt maguknak, Fülöp-szigeteki és Srí Lanka-i számlákra.

Az első négy utalás sikeres volt, a hackereknek sikerült átmozgatniuk 81 millió dollárt (kb. 24 milliárd forint). Az ötödik, Srí Lanka-i nonprofit szervezetnek indított 20 milliós utalásnál a rendszer megakadt.

Az egyik tolvaj elírta az utalási kérelemben a szervezet nevét.

A NGO Shalika Foundation nevében szereplő "foundation" helyett a "fandation" szót írta, ezért az utalást visszadobták.

A New York-i pénzintézetnek gyanús volt a sok egyidejű, nagy összegű utalás, ezért felvilágosítást kértek a bangladesi jegybanktól, így figyeltek fel a támadásra.

Perelni fognak

A bangladesi banknak sikerült az ellopott pénz egy részét visszaszerezni. Kapcsolatba léptek a Fülöp-szigetek pénzmosás ellenes hatóságaival is. Az NGO Shalika Foundation az értesülések szerint egy nem létező szervezet.

A bangladesi pénzügyi miniszter szerint a Fednek előbb le kellett volna állítania a tranzakciókat, és felelősséget kell vállalniuk a lopásért. Lehetséges, hogy a bankot beperlik.