Terabites sebességű netet akar a Google

2016.03.12. 08:00

Ha összejön amit terveznek, a Google saját internetszolgáltatása letarolhatja a konkurenciát.

Nevetségesen gyors internetet tervez Fiber szolgáltatásához a Google, derült ki a cég egyik álláshirdetéséből. Az Egyesült Államokban működő Fiber szolgáltatáshoz fotonikával foglalkozó mérnököt kerestek.

A leírásból szerint egy terabit per szekundumra tervezik növelni a szolgáltatás sebességét. Ez körülbelül ötvenezerszerese az Egyesült Királyság átlagos sávszélességének: ilyen sebességgel egy Ultra-HD felbontású mozifilm letöltése is csak egy másodperc lenne.

Mennyire gyors a terabites sebesség?

Ha 1 terabites lenne a szolgáltatás, akkor egy másodperc alatt 128 gigabájt adatot tudnánk letölteni. Ez azt jelentené, hogy egy terabájtot mindössze nyolc másodperc alatt tölthetünk le.

Az egyre népszerűsödő - és az átlagnál több helyet foglaló - virtuális tartalmak terjedése miatt nem csoda, hogy a Google szupergyors netet akar.

A Google Fiber most még csak az Egyesült Államokban érhető el, és nincs információ arról, mikor kerül bevezetésre az európai országokban. Jelenleg 1 gigabit/másodperces letöltési sebességet kínálnak, ilyet Magyarországon egyelőre egyedül a Digi kínál az ország egyes területein.

Még több Google