A robotsportoké a jövő

drón phantom 4 dji
Vágólapra másolva!
Nagy sikerrel zárult a világ első nagyszabású, nemzetközi drónversenye. Dubaj ezért úgy döntött, 2017-ben a World Future Sports Gamest is megrendezik, ami a robotok olimpiája lesz.
Vágólapra másolva!

Egy brit tinédzser nyerte az első World Drone Prix drónversenyt, amit Dubajban rendeztek meg. A 15 éves Luke Bannister 150 csapatot hagyott maga mögött, és elvitte a 250 ezer dolláros (71 millió forint) fődíjat.

Ugyan a drónversenyzés népszerűsége robbanásszerűen nőtt az utóbbi években, a kétnapos World Drone Prix volt az első nyilvános, nemzetközi drónfutam. A megmérettetés impozáns pénzjutalommal járt:

a pilóták közt összesen egymillió dollárt (283 millió forintot) osztottak szét.

A rendezvény YouTube csatornájára több felvétel is felkerült, ezeken látszik, hogy tényleg egy hangulatos, nagyszabású versenyt sikerült rendezni.

A sikeren felbuzdulva Dubaj bejelentette, hogy 2017-ben megrendezik a World Future Sports Gamest is, ami egy technológiára fókuszáló verseny lesz.

A verseny az automatizált szerkezetek olimpiája lesz majd:

lesz robotikus úszás, futás, autóversenyzés. Ha sikeres lesz, utána két évente rendeznék meg.

Hogy néz ki egy drónverseny?

A világ első drónversenyét tavaly tartotta egy amerikai hobbidróncsapat, akik egyfajta virtuális szemüveg segítségével reptettek drónokat New Yorkban. A házi készítésű repülő szerkezetek akár 160 kilométer per órás sebességgel képesek hasítani a levegőt.

Kísérleti jelleggel Amerika nyugati partján megtartották az első drónversenyeket idén. Ezeket egyelőre zárt körben tartják stadionokban, majd a felvételeket YouTube-on, és a szervezők (DRL) oldalán osztják meg.

A jövőben lehetőség lesz online, illetve a helyszínen is élőben nézni a versenyeket.

Sokak szerint ez lesz az új Nascar, vagy F1.