E-receptekkel küzd a túladagolás ellen New York

2016.03.16. 15:36

Akár börtönbüntetést is kaphat majd New Yorkban az az orvos, aki kézzel írja fel a receptet.

Elektronikus receptek kiadására kötelezi New York állam az orvosokat március 27-től. A rendelkezés célja, hogy ne lehessen visszaélni a hagyományos, papíralapú orvosi vényekkel. A különféle opioidokhoz köthető halálesetek száma az államban

2004 és 2013 közt megnégyszereződött.

New York legfőbb ügyésze, Eric T. Schneiderman szerint a papíralapú receptek a bűnözés és visszaélés eszközei lettek, segítségükkel könnyebben hozzáférhetők a vényköteles tabletták. A rendelkezés célja, hogy a visszaélések számát csökkentsék, közvetve pedig a túladagolással kapcsolatos haláleseteket is megelőzzék.

Hamarosan lejár a hagyományos receptek koraForrás: Thinkstock

A kézzel írt vények március 27-től törvénytelennek számítanak, az orvos, aki nem digitális formában adja ki a receptet, pénzbírságot és börtönbüntetést is kaphat. A páciensnek gyógyszertárat kell választania, ahová az orvos egy szoftverrel küldi el egyenesen a receptet. Ha az adott gyógyszertár kifogyott a gyógyszerből, a doktornak meg kell szakítania a folyamatot, és újra fel kell írnia a receptet.

A váltás nem lesz egyszerű, a New York Times szerint az intézmények 60 százaléka van rá felkészülve. Minnesotában már van olyan törvény, ami kötelezi az orvosokat az elektronikus receptekre, ám New York az első olyan állam, amely komoly büntetéssel kötelez a váltásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK