Moziforradalmat indít a Napster alapítója

sean parker napster
Amibe Sean Parker belefogott, az sikeres lett
Vágólapra másolva!
Új ötlettel állt elő a Napster társalapítója: a nappalikba vinné a premierfilmeket. A Screening Room projektet olyan nagy rendezők támogatják mint Steven Spielberg, vagy Peter Jackson.
Vágólapra másolva!

Több nagy hollywoodi rendező is Sean Parker új kezdeményezése mögé állt, amely átalakítaná az egész filmipart. Parker az első népszerű online zenemegosztó, a Napster társalapítója volt, emellett a Facebook első elnökeként is kulcsszerepet játszott a közösségi oldal felfuttatásában.

Most a mozizás élményét gondolta újra: „Screening Room” projektjének lényege, hogy a premierfilmeket otthonra is meg lehessen vásárolni még aznap, mikor a mozikba kerülnek.

A nézők 50 dollárért (14 ezer forint) vásárolhatnák meg ezeket,

utána 48 órájuk lenne azt megnézni.

Napster

A 1999-ben indult Napstert egy 19 éves amerikai egyetemista alkotta meg, s ez volt az első online fájcserélő hálózat, melynek használói ingyenesen tölthettek le zeneszámokat számítógépeikre. Bár a fájlcserélő nagy népszerűségre tett szert, 2001-ben működése beszüntetésére kényszerült, miután szerzői jogsértés miatt a hanglemezipar több pert is indított ellene. A Napster 2002 nyarán csődeljárást kért maga ellen, s a márkanevet az elsősorban multimédiás szoftvereiről ismert Roxio cég vásárolta meg.
Amibe Sean Parker belefogott, az sikeres lett Forrás: AFP/Eric Piermont

A szolgáltatás a díj felét annak a moziláncnak adná oda, amely felajánl két jegyet a megvásárolt film vetítésére. Azaz nem csak otthonra váltanák meg a filmet a mozizni vágyók, de hagyományos módon is újranézhetnék azt, ha kedvük tartja. Ennek előnye az lenne, hogy a büfében vásárolt ételekkel további bevételre lehetne szert tenni.

A filmet egy 150 dolláros (42 ezer forint) beltéri egységen keresztül lehetne nézni, amely az ígéretek szerint feltörhetetlen lenne, hogy a kalózok ne lopják már el első nap a filmeket.

Az ötletet olyan nevek támogatják, mint

Steven Spielberg, Ron Howard, Brian Gazer, Martin Scorsese, Frank Marshall, J.J Abrams,

köztük többen tőkével is beszálltak a projektbe. A promotálásban a Sony elnökhelyettese, Jeff Blake segít. A lap információ szerint a cég a már tárgyal az AMC-vel is, Amerika egyik legnagyobb mozihálózatával.

Peter Jacksont is érdekli

Még Peter Jackson is támogatja a kezdeményezést, holott a rendező a 2011-ben indult, HDTV műsorokat sugárzó DirecTV-t erősen bírálta. A Screening Roommal kapcsolatban azonban úgy gondolja, hogy

egy olyan réteget is sikerülhet megfogni vele, akik nem járnak moziba

- legyenek azok mozgáskorlátozottak, vagy olyan középkorúak, akiknek nincs idejük család mellett eljárni szórakozni. A projekt az egész filmipar bevételeit fellendítheti.