A Google-nek mégsem kellenek a robotok

Boston Dynamics robot
Vágólapra másolva!
Mindössze két év után eladná a Boston Dynamicset a Google anyavállalata, az Alphabet. Ugyan kívülről úgy tűnhetett, hogy a robotikus fejlesztések jól haladtak az utóbbi időben, számos oka van annak, hogy a cég mérlegeli a döntést. A fő gond még mindig az, hogy a részleg nem termel bevételt, és a belső feszültségek miatt nem haladtak a projektek. Emellett az is aggasztja az Alphabetet, hogy a humanoid robotok megrémítik az embereket, ami rosszat tesz a vállalat imázsának.
Vágólapra másolva!

A Google anyavállalata, az Alphabet komolyan fontolgatja, hogy eladja a Boston Dynamics robotfejlesztő laboratóriumot – tudta meg a Bloomberg belsős forrásokból. A lehetséges vevők közt van a Toyota és az Amazon is. A hír mindenkit meglepett, főleg azért, mert az utóbbi időben úgy tűnt, hogy nagyon jól haladnak a cég fejlesztései.

A Boston Dynamics többek közt az Atlas nevű humanoid robotjáról és robotikus négylábúiról ismert. A szerkezeteket nem egyszer vetették nehéz tesztek alá, hogy szemléltessék egyensúlyérzéküket és fejlettségüket. Nemrég az internetet körbejárta egy videó, amin Mucsi Zoltán káromkodik a pakoló robotok helyett.

A források szerint két nyomós oka van annak, hogy az Alphabet megválna a mindössze két éve vásárolt cégtől. Az egyik, hogy nem sikerült jól integrálni a kutatólaboratóriumot az Alphabetbe, az nem tud erősíteni más leányvállalatokat, és belső feszültségek is nehezítik a közös munkát.

Talán ennél is nyomósabb indok, hogy az egykor katonai beszállítóként működő Boston Dynamics nem termel bevételt, és valószínűleg még az elkövetkező években sem tud majd -

nincs piacra bevezethető termékük.

Erre rátesz egy lapáttal az, hogy a fejlesztések rendkívül költségesek. Ezeket a tulajdonos közölte, egyelőre még nem hivatalos álláspontként.

A cég is megijedt gyermekeitől

A Bloomberg szerint a sajtóban megjelenő negatív visszhangok sem tettek jót az Alphabet imázsának. Ugyan a Boston Dynamics láthatóan nagy eredményeket ért el a robottechnológiában az utóbbi időben,

a humanoid robotok fejlődése megijesztette az embereket.

Nemcsak a felhasználókat, még a cég alkalmazottait is megrémítette a YouTube-on közzétett februári videó, amiben a kétlábú, emberszerűen mozgó Atlas már fejlett egyensúlyérzékkel járkál a különféle nehéz terepeken.

Atlas már képes arra is, hogy ajtókat nyisson ki, nehéz tárgyakat emeljen, és bármilyen talajon magabiztosan mozog. Karácsonykor a cég egy olyan videóval kívánt kellemes ünnepeket, amin robotrénszarvasok fuvarozták a Mikulást - ez egyszerre volt lenyűgöző és abszurd.

Megindultak a viták arról, hogy a robotok már valóban készen állnak arra, hogy helyettesítsék az embereket a munkahelyeken. Az Alphabet PR-csapata egy belsős e-mailben fejezte ki véleményét, miszerint

a cég imázsának nem tesz jót az, ha a félelmet keltő humanoid robotokkal azonosítják.

Belül sem volt minden rendben

Mindezen felül a belső feszültségek is nehezítették a közös munkát. A Google 2013-ban vásárolta fel a Boston Dynamicset, sok más robotikával foglalkozó céggel együtt. A robotikáért felelős vezető Andy Rubin korábban az Android-divíziót vezette, és komoly tervei voltak az ágazattal, a felvásárlások során több száz mérnök került a céghez.

Rubin végül 2014-ben kilépett, távozása után pedig a robotikai fejlesztéseket nem sikerült összefogni. A Boston Dynamics és a Google mérnökei több dologban sem értettek egyet.

Ijesztően emberszerű Forrás: Boston Dynamics

A kooperáció és a pontos irányvonal hiánya akadályozta a munkát. Így a Rubin által kezdeményezett, elérhető árú robotok gyártásával foglalkozó Replicant projekt vezető nélkül maradt, a csapatok nem tudták összehangolni a munkát.

A projektet decemberben leállították, és átcsoportosították a Google X-hez, ami többek közt az önjáró autók fejlesztésével is foglalkozik. A Boston Dynamics így projekt nélkül maradt, és úgy tűnik, hogy az eladást találja a legjobb lépésnek az Alphabet.

Mi lesz a sorsa?

A Google döntése egykor érthetőnek tűnt: a cég akkor már foglalkozott robotautókkal, és a négy- és kétlábú önjáró gépekben is látott fantáziát. Akkor úgy tűnt, hogy a Google azért vásárolja fel, hogy a robotállatokkal csomagokat szállítsanak, vagy a rájuk szerelt kamerákkal a világ eldugott tájait tegyék fel a térképre és az utcanézetre. A korábban katonai fejlesztésekkel foglalkozó cég termékeit nehezen lehetett piacképessé tenni.

Az Amazon és a Toyota is érdekelt a robotikában, az előbbi cég valószínűleg raktári munkák során kamatoztatná a szívós Boston Dynamics robotokat. A Toyota pedig a Toyota Research Institute kutatási részlegébe integrálná.