Hillary Clinton leveleit blokkolja a Facebook

2016.03.21. 12:18

A WikiLeaks azzal vádolja a Facebookot, hogy gátolja az embereket a szabad véleménynyilvánításban és a tájékozódásban. Hillary Clinton amerikai elnökjelölt kiszivárgott levelezését ugyanis nem lehet megosztani a közösségi oldalon.

A tartalom szándékos cenzúrázásával vádolja a Facebookot a WikiLeaks csapata. A nonprofit szervezet március 16-án tette elérhetővé adatbázisát, amelyből Hillary Clinton elnökjelölt teljes külügyminiszteri levelezése lekérhető, 2010. júniustól egészen 2014 augusztusáig.

Az archívum több mint harmincezer, kereshető üzenetből áll, köztük a külügyminiszter munkahelyi levelezése, mivel azt is a privát fiókján keresztül bonyolította le.

Az üzenetek közzététele nagy botrányt kavart, ám a történet most tovább bonyolódik. A WikiLeaks Twitter-bejegyzése szerint ugyanis a Facebook korlátozza őket az adatbázis megosztásában, és szerintük ez szándékos cenzúra lehet.

A Facebook biztonsági hibára hivatkozva nem engedi megosztani az adatbázist, és azt írja, a feltöltő káros tartalmat továbbíthat, ezért a kért művelet nem végrehajtható.

A WikiLeaks csapata felszólította őket, hogy ne bújjanak technikai kifogások mögé, és álljanak le a tartalom blokkolásával.

A közösségi oldaltól hivatalosan senki nem reagált még a vádakra. Ha igaznak bizonyulnának, az óriási botrányt jelentene a Facebook számára. Ugyanis nemcsak a szabad véleménynyilvánítást és az emberek információhoz jutását gátolják, de egyben az amerikai elnökválasztás egyik jelöltjét segítenék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK