A terroristák appján üzent az Iszlám Állam

heartbleed jelszó feltörés hacker
Trainees work in front of their computers at the "Cyber Gym" center, where IT and infrastructure company employees train to defend against cyber attacks on October 30, 2013 near the Israeli city of Hadera. The facility, a series of small buildings in the shadow of the looming Orot Rabin power station on Israel's northern coastline, was inaugurated this month by the Israel Electric Corp (IEC), which has experienced its fair share of cyber attacks.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam a Telegram nevű csevegőalkalmazáson keresztül szólt híveihez, és arra buzdította őket, hogy árasszák el a Twittert megfélemlítő üzenetekkel. Közben egy másik csatornán útmutatót adtak a belgiumi híveknek, miként lapuljanak meg a világhálón. 
Vágólapra másolva!

Percekkel az után, hogy az Iszlám Állam (ISIS) beismerte: ők felelnek a kedden elkövetett brüsszeli terrortámadásokért, a szervezet Telegramon keresztül üzent a belgiumi dzsihádistáknak. Ebben tanácsokat adtak ahhoz, hogy

miként maradjanak észrevétlenek a rendőrség és a hírszerző szervek előtt.

Az üzenetet Twitteren tette közzé Michael S. Smith II, a Kronos Advisory nemzetbiztonsági tanácsadó cég főnöke. Állítása szerint egy meghívásos alapú, ISIS-hez köthető csatornán sikerült hozzáférnie.

A The Daily Dot lap szerint a csatorna az Iszlám Államhoz köthető Afaaq Electronic Foundationhöz tartozik, az ISIS ezen keresztül ad biztonsági tanácsokat a dzsihádistáknak. A szervezetet még év elején alakíthatták, és a titkosított csatornát kínáló Telegram alkalmazást használják kommunikációra.

A legjobb, ha nem is neteznek

Az üzenetet az ISIS „minden belgiumi testvérnek” címezte, és hét utasítást tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan rejtsék el nyomaikat az interneten. Azt ajánlják a dzsihádistáknak, hogy amíg nem csillapodik a pánikhangulat, addig

egyáltalán ne használják a netet,

ha nem muszáj – ha mégis, azt titkosított csatornákon keresztül tegyék. Ajánlják a Tor böngésző és a VPN használatát, valamint a Tails OS és Qubes OS operációs rendszereket.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az eszközeiken tárolt dzsihádista fájlokat lehetőség szerint töröljék, és maradjanak távol a közösségi oldalaktól is. Az egyik pont azt is javasolja, hogy azonnal változtassák meg tartózkodási helyüket is.

Amatőr tippek

A twitteres reakciók alapján sokak szerint vitatható az üzenet eredete, többek között azért, mert arról árulkodik, hogy a csoport nincs teljesen tisztában a titkosítással. A sorolt módszerek ugyanis nem titkosítják az üzeneteket, hanem anonimitást kölcsönző eszközök, amelyek elrejtik az IP-címeket.

Biztonsági szakemberek szerint ezek a tanácsok túlságosan egyszerűek ahhoz, hogy igazak legyenek.

– írta Zeynep Tufekci, a New York Times újságírója a Twitteren.

A Daily Dot szerint az is gyanús, hogy az üzenetet angol nyelven írták, és nem arabul vagy franciául. Gyanítható, hogy egy szélesebb rétegnek szánták a levelet.

Kampányt is szerveztek

Egy másik, a Business Insider szerint hivatalos ISIS-csatorna azonban ennek ellenkezőjére kérte a híveket. A dzsihádistákat ezen keresztül arra buzdították kedden, hogy vegyenek részt egy Twitteren indított online kampányban a merényletek után. Azt az utasítást kapták, hogy Brüsszelhez kapcsolódó hashtagekkel felcímkézett

megfélemlítő üzenetekkel árasszák el a mikroblogot, ezért cserébe jutalmat kapnak Allahtól.

https://twitter.com/rcallimachi/status/712332761655279616/photo/1

A csatornán keresztül közzétették a sablonmondatokat, amelyek olyan fenyegetéseket tartalmaztak franciául, mint:

A cél ezzel az volt, hogy a Brüsszelhez kapcsolódó hashtagekre keresve az emberek ezeket a rémisztő tartalmakat találják meg.

Ez már bevált szokás az ISIS-től: a párizsi terrortámadások után is agresszívan terjesztették a propagandát, a közösségi média pedig ideológiai hadszíntérré alakult át. Megindult azonban az ellenhullám is, az Anonymous tavaly december 11-én indította el a saját kampányát, hogy az ISIS-t kifigurázó posztok lepjék el a netet.

Ismét a Telegram

Az Iszlám Állam híveinek hamar kedvencévé vált a Telegram nevű csevegőalkalmazás, amely kétkulcsos titkosítást használ, ezért aggasztja a hírszerző szerveket. Az alkalmazással titkosított csatornán lehet chatelni, de indítható vele nyilvános csatorna is. Így az Iszlám Állam október óta előszeretettel használja toborzásra és propagandaterjesztésre.

Tavaly novemberben óriási botrányt kavart, amikor kiderült, hogy a Telegram vezetősége már

hónapokkal a párizsi támadások előtt is tudott arról, hogy terroristák használják az appot.

Az esettől függetlenül a cégnél úgy hiszik, hogy a privát kommunikációhoz való jog a legfontosabb, így nem terveznek hátsó kaput építeni a titkosított rendszerbe. Azóta több mint 660, az Iszlám Állammal összeköthető csatornát lőttek le.