Amerika nekimegy az eldobható mobiloknak

okostelefon, okostelefonok lehallgatása, feltörése, az NSA be tud lépni az okostelefonokba
Vágólapra másolva!
Csak személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy bankkártyával lehetne telefont venni.
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szabályozást vezetnének be a terroristák és a bűnözők körében közkedvelt, eldobható telefonokra az Egyesült Államokban.

A Jackie Speier kaliforniai demokrata képviselő által előterjesztett indítvány értelmében a kereskedőknek egy prepaid telefon megvásárlása esetén is fel kellene jegyezniük a vétel idejét, a vevő nevét, címét és a születési időt, helyet.

Az adatokat személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal kellene igazolni, illetve bankkártyával,

ugyanúgy, mint amikor előfizetéssel együtt vesz az ember készüléket.

"A javaslat az egyik legjelentősebb biztonsági rést zárná le. Hogy képesek legyünk megakadályozni a terrorcselekményeket, kábítószer-kereskedelmet vagy a modern rabszolgaságot" - fogalmazott Speier.

Az eldobható telefonok lehetetlenné teszik a bűnözők megfigyelését Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A bűnözők utáni nyomozást nagyban nehezíti, hogy eldobható telefont a személyi adatok megadása, ellenőrzése és nyilvántartás vezetése nélkül is meg lehet venni - nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is.

Párizsban is így támadtak

Eldobható telefonokkal operáltak Párizsban a merényletek elkövetői is, ezzel játszották ki a titkosszolgálatokat. Volt olyan telefon, amit csak pár órával a támadás előtt aktiváltak. Bilal Hadfi jól látható a biztonsági kamerák felvételein, amint éppen egy mobilon beszélt.

A készüléket egy órával azelőtt aktiválták, hogy felrobbantotta magát.

A Bataclan szórakozóhely előtt pedig Samsung telefonokat gyűjtöttek be a nyomozók, mindegyikben belga SIM-kártya volt. A mobilokat aktiválták, és mindössze egyetlen telefonszámot hívtak róla, egy Belgiumban tartózkodó, még azonosítatlan felhasználót.

Az, hogy különböző készülékeket és telefonszámot használtak, szinte lehetetlenné tette, hogy az elkövetők mozgását, tevékenységét lehessen követni akár csak a metaadatok által.

A nemzetbiztonság nevében

Az Egyesült Államokban nem először vezetnének be olyan történyt, amely a modern technológiát korlátozná a nemzetbiztonság jegyében. Kalifornia és New York állam képviselői egy olyan jogszabályt terjesztettek elő év elején, amely betiltaná a titkosítással rendelkező okostelefonok és egyéb okoseszközök árusítását.

Így a legújabb iPhone-okat és androidos csúcsmobilokat sem lehetne értékesíteni Amerikában.

A titkosításról szól az Apple és az FBI között zajló háborúskodás is: a San Bernardinó-i merénylő iPhone-jához nem férnek hozzá a hatóságok, ez pedig hátráltatja a nyomozást. Arra akarják kötelezni a techóriást, hogy biztosítsanak hátsó kaput az operációs rendszerhez, az Apple azonban megtagadta a kérést.

Attól tartanak,

a cél a precedensteremtés,

és az, hogy minden iOS-alapú eszközhöz hozzáférjenek. Ezzel elvesztené az Apple felhasználói bizalmát, és kiszolgáltatná személyes adataikat a titkosszolgálatoknak.

A merénylő halála után nem tudtak az iPhone adataihoz hozzáférni, állítja az FBI Forrás: RIA Novosti/Konstantin Rodikov

A Bloomberg szerint az FBI csőrét már az első titkosítást használó iOS szoftver megjelenése óta zavarják az Apple készülékei, San Bernardino csupán ürügy volt, hogy a nemzetbiztonságra hivatkozva hozzáférhessenek az iPhone-okhoz.

A kongresszusi meghallgatásokat egyelőre elnapolták, mert egy izraeli cég jelezte, segít az FBI-nak feltörni az iPhone-t. Április 5-ig kaptak időt, hogy a módszert teszteljék.