Titkosított adatok ültek 99 évig a felhőben

felhő épület adatok tükröződés
Vágólapra másolva!
Bármihez használható. Alkalmazás, platform, keretrendszer, ha kell elemez, tárol, hálózatot kezel. A Heineken sem lett volna meg nélküle a BL-meccsek alatt, és mi sem tudtunk volna flipperezni a félidőben. De mire is jó a felhőalapú megoldásokat kínáló Azure?
Vágólapra másolva!

Korszerű, biztonságos, az aktuális feladatokhoz és terheléshez rugalmasan alkalmazkodó informatikai infrastruktúra, jelentős beruházás nélkül - valószínűleg sok hazai vállalkozás kívánságlistáján szerepelhet egy ilyen tétel. Az Azure felhőszolgáltatás mindezt tudja.

Több tucat szolgáltatás

Még a szakértők számára sem lenne könnyű feladat, ha azt kérnénk tőlük, hogy sorolják fel az Azure-on keresztül elérhető szolgáltatásokat, hiszen ezekből több tucat van.

A Microsoft 2009-ben tette elérhetővé a felhőalapú megoldást:

akkor még Windows Azure néven. Ez alapvetően két lehetőséget kínál a vállalkozásoknak.

  1. Rendkívül gyorsan megoldhatják a tárolással, mentéssel, vagy éppen a számítási kapacitással kapcsolatban felmerülő hardverigényeket egy IaaS (infrastruktúra mint szolgáltatás) konstrukció révén.
  2. A saját alkalmazásfejlesztéseikhez kaphatnak megfelelő környezetet, komponenseket, kiszolgáló háttérrendszereket, valamint adatfeldolgozási, big data elemzési szolgáltatást egy PaaS (platform mint szolgáltatás) keretében.

Online játék a meccsek alatt

A modern, többplatformos web- és mobilalkalmazások készítésére és üzembe helyezésére jó példa a Heineken kezdeményezése. A világ egyik legismertebb sörgyártója egy marketingkampány keretében

olyan játékot fejlesztett, amelyet a felhasználók a Bajnokok Ligája-meccsek ideje alatt játszhattak egymással.

Élőben flipperezhettek a focirajongók félidőben Forrás: Heineken

Ebben az esetben nemcsak hatalmas szerverkapacitásra volt szükség a milliós nagyságrendű felhasználói tömeg miatt, de óriási, valós idejű számítási kapacitásra is. A ranglistán ugyanis folyamatosan frissíteni kellett az eredményeket. A Heineken pedig azt szerette volna, hogy egyszerre

legalább egymilliós felhasználói bázist bírjon el a rendszer.

Ezt az Azure révén biztosították, emellett magát az alkalmazást is a felhőszolgáltatáson keresztül elérhető Visual Studio fejlesztői környezetben alkották meg.

Titkosított mentés a felhőben

Az Azure az operációs rendszerek, programnyelvek, keretrendszerek, eszközök, adatbázisok és szolgáltatások igen széles körét támogatja. Linux szerverek futtathatók a segítségével, több programnyelven - mint a JavaScript, Python, .NET, PHP, Java és Node.js - lehet alkalmazásokat fejleszteni vele, de akár háttérrendszerek is készíthetők iOS, Android és Windows operációs rendszert használó eszközökhöz.

A hazai vállalkozások többsége a tapasztalatok szerint főként az infrastruktúraigények kiszolgálására használja a felhőalapú megoldást. A kis- és középvállalatok (kkv) például

leggyakrabban a biztonsági mentéshez vetik be a szolgáltatást.

Ez érthető is, hiszen ebben az esetben nincs szükség hardverberuházásra, egy egyszerű regisztrációt követően, a felhasználó által megadott kulccsal egy titkosított mentés készül a Microsoft-felhőben.

Igény szerint akár több, fizikailag elkülönülő központban is tárolhatók az információk, sőt,

akár 99 éves megőrzésre is van lehetőség,

ez pedig fontos minden, az adatmegőrzési kötelezettség által érintett vállalkozásnak, mint a könyvelő cégek, jogi irodák.

Azért fizetsz, amit használsz

Virtuális szerverek is elérhetők a megoldáson keresztül, így ha terjeszkedik a társaság, vagy csak lecserélnék a már elavult eszközöket, esetleg egy új megoldás miatt nagyobb teljesítményre van szükség, akkor sem kell időnként meglepően hosszúra nyúló és kockázatos eszközbeszerzésbe fogni.

Az Azure - és a hozzá hasonló felhőalapú szolgáltatások - több gazdasági előnyt kínálnak. Bár egy ilyen megoldás bevezetésénél valószínűleg az elsődleges szempont a cégek többségénél, hogy

nem jár jelentős kezdeti beruházással,

hiszen utólagos elszámolás van, legalább ekkora előnyt jelenthet a skálázhatóság.

Ez ugyanis azt jelenti, hogy mindig az aktuális igényeknek megfelelő kapacitás áll rendelkezésre, és tényleg csak azért a teljesítményért kell fizetni, amit használnak is a vállalkozások.

Támogatott tartalom.