50 millió török adatai szivárogtak ki a netre

Recep Tayyip Erdogan
A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan adatai is kikerültek
Vágólapra másolva!
A teljes török lakosság kétharmadát érintheti az adatlopás, ugyanis 50 millió ember személyes adatai kerültek ki a netre. A hackerek politikai üzenetet is hagytak mellé.
Vágólapra másolva!

Közel 50 millió török állampolgár, köztük Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ahmet Davutoglu török kormányfő személyes adatai szivároghattak ki az internetre. A pontosan 49 611 709 érintett személyes adatait tartalmazó adatbázist egy izlandi weboldalon tették közzé, innen torrentklienssel lehet letölteni a 6,6 gigabájtos fájlt.

A hackerek üzeneteket is hagytak az adatok mellé. Egy része a csapnivaló, biztonsági résekben gazdag adatkezelést szidta. Az adatokat ugyanis nem titkosította megfelelően a török kormányzat a hackerek szerint. Hogy honnan szerezték meg az adatokat, még nem tudni. Viszont

a lista nem csak neveket, de születési időt, lakhelyet, és egyéb bizalmas adatokat is tartalmazott.

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan adatai is kikerültek Forrás: AFP/Kayhan Ozer

Az elkövető(k) üzenetének másik fele politikai jellegű volt. "Csináljatok valamit Erdogannal! Szétveri az országotokat!" - írta. Többen azt feltételezik, a hackerek amerikaiak lehettek - legalábbis erre utal az üzenet utolsó fele:

Törökországban mintegy 75 millióan laknak. Ha az 50 millió embert érintő adatlopást megerősítik, ez lehet az eddigi legnagyobb nyilvános adatlopás, ami egy nemzet kétharmadát teszi ki veszélynek.