Alkotóját is letiltotta a kínai Nagy Tűzfal

2016.04.07. 12:14

A kínai Nagy Tűzfal atyja kínos helyzetbe került előadás közben: nem tudott megnyitni egy dél-koreai weboldalt, mert az tiltva volt. VPN-nel próbálta megkerülni a tiltást, mindenki előtt.

A kínai Nagy Tűzfal atyja, Fang Binxing nevetségessé tette magát egy előadáson - tudta meg a Guardian. Az internetcenzor egy kínai egyetemen tartott előadást internetbiztonságról, ahol egy dél-koreai weboldalt szeretett volna megmutatni hallgatóinak.

A tűzfal miatt azonban ahhoz nem fért hozzá, így mindenki előtt felállított egy virtuális magánhálózatot (VPN).

Így tudta megkerülni az általa kigondolt védelmet, amelynek az a célja, hogy a kínai internetezőket elvágja a nemkívánatosnak gondolt tartalmaktól. A VPN használata nem mellesleg illegális, ezért keltett megdöbbenést a helyzet. 

Hogy még ő is használ VPN-t a cenzúra kijátszásához, eddig sem volt titok. Bár ezt rendszerint azzal indokolja, hogy csak a rendszer tesztelésének céljából él a módszerrel. Az előadáson nem éppen erről győződtek meg az emberek, rengeteg kritikát is kapott utána a trükközésért.

Fang nem örvend nagy népszerűségnek Kínában, az emberek gyűlölik. Hozzá kötik a kínai Nagy Tűzfal megalkotását (Great Firewall – GFW), ami számos olyan oldaltól elzárja a kínai internetezőket, amit a Kínai Kommunista Párt károsnak ítél. Kínában többek közt nem lehet használni a Facebookot, YouTube-ot, a Twittert, a Gmailt, a Google-t, és számos nyugati hírportált sem. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK