Gépaggyal szűrné a Facebook az élő videókat

facebook live
Vágólapra másolva!
Mindenki számára elérhető a Facebook élő videók funkciója, a cégnek nagy tervei vannak a közvetítésekkel. Többek közt arra is szeretnék használni a mesterséges intelligenciát, hogy az automatikusan felismerje a videó tartalmát, és akár a barátainkat is megjelölhesse rajta.
Vágólapra másolva!

Már bárki indíthat élő közvetítést Facebookon, világszerte is élesedett Android és iOS operációs rendszerekre a funkció. A cég ezt megfejelte azzal is, hogy fejlesztői konferenciáján bejelentette: nem csak telefonról, de akár drónról is lehet közvetíteni. Ezt korábban csak a közéleti személyiségek, celebek használhatták iOS-en, ám a közösségi oldalnak ennél magasztosabb tervei vannak a formátummal.

Eddig csak sztárok streamelhettek Forrás: Facebook

A felhasználók egyetlen okostelefon segítségével kezdhetnek élő közvetítésbe meccsekről, koncertekről, vagy bármilyen helyszínről, ezt pedig posztolhatják a falukra. A tartalmak élvezéséhez az élő közvetítés saját panelt is kapott, ahol különböző témakörökre lehet feliratkozni, értesítéseket kérni, illetve egy Live Map menün lehet látni, hogy hol mi zajlik éppen.

A cég nem csak a hétköznapi felhasználókat ösztönzi a videózásra, kiadókkal és más tartalomgyártókkal is tárgyal - gyakorlatilag hadat üzent az összes többi élő közvetítő platformnak.

Gépagy segítene rendezni

Részben ez is az oka annak, hogy a Facebook teljes gőzzel állt rá a mesterséges intelligenciájának (AI) fejlesztésre. A cég éves fejlesztői konferenciájának második napján árult el többet arról, hogy jelenleg mire használják az AI-t, és hová szeretnének eljutni a következő tíz évben.

A Facebook AI-ja már képes a posztolt fotók tartalmának felismerésére, és a hírfolyam szűrésében is segít. Jelenleg az iOS-es appon belül tesztelik azt a képfelismerő algoritmust, ami leírásokat készít a feltöltött képek tartalmáról, hogy az egy felolvasóprogram olvashassa fel a vakoknak.

A cél az, hogy a jövőben akár az élő videók, közvetítések tartalmát is felismerhesse,

ne csak az állóképeket. Így tudná az oldal felismerni, hogy éppen mi zajlik a képen, vagy ki szerepel rajta, ezáltal kategorizálhatná a közvetítést, és akár a barátokat is bejelölné rajta.