Évekig mások pénzét költötte a Neptunt feltörő egyetemista

hacker, kiberbűnözés
MODEL RELEASED. Cyber crime, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Éveken keresztül lopott pénzt több mint ötven diáktól a Miskolci Egyetem volt hallgatója, aki a Neptun elektronikus rendszer feltörésével fért hozzá a többiek kódjához és személyes adataihoz.
Vágólapra másolva!

Éveken keresztül csapolta más egyetemisták elektronikus számláit a Miskolci Egyetem volt hallgatója – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel. A 34 éves férfi még hallgatóként jutott hozzá több mint ötven hallgató Neptun-kódjához és személyes adataihoz.

A Neptun a magyar egyetemek számítógépes rendszere,

ezen keresztül történik a hallgatók adminisztrációja, tanulmányi ügyeik intézése, a rendszerben vezetett elektronikus számlákról történik a tandíjak, vizsgadíjak és egyéb költségek fizetése, de ide érkeznek az ösztöndíjak is.

A vádlott a megszerzett kódok alapján megfejtette a jelszavakat, így be tudott lépni más hallgatók felhasználói felületére.

Kis összegeket utalt

"Hogy ne legyen feltűnő a tevékenysége, a jelszót rövid időre megváltoztatta, az egyéni számlákon lévő, úgymond maradványösszegeket a saját bankszámlájára utalta, majd a jelszót visszaállította az eredetire, így az adott hallgatót nem zárta ki a rendszerből" – mondta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

2012 és 2014 között összesen hatvanezer forintot szerzett így.

Tevékenységére úgy derült fény, hogy az egyik hallgató megnézte az egyenlegét, és észlelte az idegen belépést. Ezután a bank és az egyetem segítségével tárták fel az összes esetet.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 24 rendbeli, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat és pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak.