Átalakul az uniós adatvédelem

internet pokol algoritus
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét, melynek célja, hogy az internetezőknek nagyobb ellenőrzést biztosítson saját adataik felett. Ezzel egységes uniós adatvédelem jöhet létre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét (General Data Protection Regulation, GDPR). Az új adatvédelmi szabályokkal egy olyan egységes uniós rendszer születik, amely lehetőséget biztosít az internezőknek arra, hogy dönthessenek arról, milyen személyes adatokat akarnak megosztani magukról – közölte az MTI.

A tagországoknak két évük van arra a csütörtöki döntést követően,

hogy az irányelvet átültessék saját jogrendjükbe. A rendelet a hazai, illetve az EU határain innen és túl működő személyes adatokat kezelő cégekre lesznek hatással.

A szabályozás jogot biztosít a személyes adatok törléséhez, biztonságos adathordozáshoz. Kimondja, hogy

az érintettek világos és egyértelmű hozzájárulása kell a személyes adatok feldolgozásához,

a szolgáltatóknak pedig kötelező értesítést ír elő az esetleges adatvédelmi problémákról. Emellett közigazgatási bírságot is kilátásba helyez ezek elmulasztása esetén.

Az adatvédelmi csomag részét képezi az unión belüli rendőrségi és bírósági célú adattovábbításra vonatkozó irányelv is. Az új szabályok a felhasználók adatainak védelmét szolgálják azáltal, hogy világos jogokat és kereteket határoznak meg az adatok bűnmegelőzési, nyomozási, felderítési, bíróság elé állítási és büntetési célú továbbítása esetén, egyúttal megkönnyítik a hatékony együttműködést a bűnüldöző szervek között.