Különleges drónokat keres az amerikai légierő

drón hadsereg
Drónokkal zavarná meg a légierő az illegálisan haladó robotkoptereket
Vágólapra másolva!
Az amerikai légierő nukleáris fegyvereket is ellenőrző parancsnoksága különleges feladatra keres különleges minirepülőgépeket.
Vágólapra másolva!

Drónvadász drónokat keres az amerikai légierő. Az amerikai Globális Csapásmérő Parancsnokság (GSC) által kiírt pályázati felhívás szerint kisméretű, autonóm módon repülő, minimális emberi beavatkozást igénylő minikopterekre szeretnének szert tenni.

A légierőnek egyre több gondot okoznak a tiltott helyeken repülő polgári drónok,

melyek a katonai bázisok, és repülőterek fölé is berepülnek. Ezek nem csak a rájuk szerelt kamerák miatt veszélyesek, hanem a katonai repülőgépekkel, helikopterekkel való ütözés kockázata miatt is.

A felhívás szerint a légierő olyan minirepülőgépeket keres, melyek tömege nem haladja meg a 2,72 kilogrammot, de önállóan képes észlelni, felderíteni, és követni a tiltott légtérbe tévedő polgári drónokat.

A "drónvadász" minigépek

célpontjuk kommunikációs rendszerét bénítanák meg

saját elektronikai-hadviselési rendszerükkel, azaz kivennék az irányítást a betolakodó repülőgép irányítójának kezéből. Ehhez a földi kezelő engedélye után, durván egy kilométeres távolságból egy 60 fokos szögtartományban támadják majd meg a repülő célpontot.

Blokkolják a jelet

A légierő leendő minivadászainak legalább négy, a kereskedelmi drónoknál leggyakrabban használt hullámsávot (433MHz, 915MHz, 2,4GHz és 5,8GHz) kell majd megzavarnia. Ennél is izgalmasabb, hogy a műholdas navigációs rendszert (GPS L1 és az orosz GLONASS L1) is blokkolnák.

A tervek szerint

az új vadászdrónokból a parancsnokság nyolc bázisa kap

(Barksdale, Dyess, Ellsworth, FE Warren, Kirtland, Malmstrom, Minot és Whiteman). Itt állomásoznak a légierő nukleáris fegyvereket hordozó repülőgépei is, így a B-52 Stratofortress, a B-1B LAncer és a B-2A Spirit nehézbombázó repülőgépek, illetve a LGM-30G Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéták silói.

A leendő győztesnek sietnie kell: 90 napon belül 38 rendszert kell majd leszállítania.