Egyetlen appal kinyomozható, kikkel metrózunk

russian metro
Vágólapra másolva!
Egy orosz fotós titokban fotózta utastársait a metrón, az emberek hetven százalékának nevét ki tudta deríteni egyetlen appal. A közösségi média korában könnyebb lenyomozni az embereket, mint gondolnánk, ehhez pedig sokszor önként járulunk hozzá.
Vágólapra másolva!

Csak egy fotó és egy arcfelismerő szoftver kell ahhoz, hogy másodpercek alatt kiderítsük egy idegen nevét az utcán. Ha a közösségi oldalakon túl sok mindent adott meg magáról nyilvánosan, még ennél is többet meg lehet tudni: akár azt is, hogy hol lakik, mi a telefonszáma, e-mail-címe, vagy hol dolgozik.

Ezt szerette volna bizonyítani "Your Face is Big Data" című képsorozatával Egor Tsvetkov orosz fotós, aki ismeretlen járókelőkről készített felvételeket Szentpétervár egyik metróállomásán. Az elkészült képeket ezután a FindFace.ru nevű online szolgáltatással elemezte.

A szoftver képes felismerni az emberek arcát, majd az alapján társítani hozzá egy profilt a Vkontakte nevű orosz közösségi oldalról.

Tsvetkov szerint a lefotózott emberek hetven százalékát megtalálta

az app segítségével a közösségi oldalon, majd az ott nyilvánosan elérhető képeket rakta a metrón készült felvételek mellé. Az elkészült fotósorozatot ezen az orosz fotós portálon nézheti meg.

A FindFace.ru eredetileg online randizáshoz készült Forrás: FindFace.ru

A fotós azt szerette volna megmutatni az embereknek, hogy a technológia milyen hatással van a privát szférára, ha nem eléggé óvatosan adjuk meg az adatvédelmi beállításokat az internetes profiljainkon. Másrészt azt szerette volna szemléltetni,

miként törte meg az internet az állam monopóliumát az emberek azonosításában.

Az orosz fejlesztésű FindFace-t bárki használhatja az interneten, egyelőre még nincs nyugati megfelelője.

Az arcfelismerés funkció a Facebooknak már okozott problémákat. 2011-ben nagy port kavart, mikor az algoritmus automatikusan azonosította a képeken szereplő barátokat, Németországban be is perelték emiatt az oldalt.