Többmilliárdos büntetést úszott meg a Google

google books könyvek
Többször is pereskedtek a digitalizált könyvek miatt
Vágólapra másolva!
Az amerikai legfelsőbb bíróság a Google javára döntött a Google Könyvek szolgáltatás miatt indított 11 éves perben.
Vágólapra másolva!

Pont került annak az évtizedes pernek a végére, amit a Google ellen indítottak az Egyesült Államokban a könyvek online elérhetővé tétele miatt. Az amerikai írókat tömörítő szervezet, az Authors Guild még 2005-ben indított jogi eljárást a Google Könyvek szolgáltatás miatt.

A szervezet kifogásolta, hogy a szerzők pénztől esnek el, a cég pedig szerzői jogokat sért azzal, hogy feltölti a könyvek bizonyos oldalait.

Többször is pereskedtek a digitalizált könyvek miatt Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az amerikai legfelsőbb bíróság a Google érvelésével értett egyet. A keresőóriás szerint ugyan a könyvek teljes szövegében lehet keresni, és pár oldal is elérhető,

de a köteteket nem lehet végig elolvasni.

A könyvek millióit beszkennelő, szövegüket digitalizáló cég ellen több szerző nyújtott már be csoportos keresetet. A vádak ellen azzal védekezett a keresőóriás, hogy a teljes könyveket nem tette elérhetővé honlapján, tehát

ez a felhasználás belefér a "fair use", a jogvédett anyagok tisztességes felhasználását

lehetővé tevő kitétel hatálya alá.

A franciák büntettek

A Google 2004-ben azzal a szándékkal indította el a Google Books projektet, hogy a világ összes könyvét digitalizálja. Emiatt sokan attól tartottak, hogy az internetes vállalat információs monopóliumra tesz szert, és világszerte elindultak hasonló vállalkozások.

A cég számára a közvetlen problémát viszont az okozta, hogy a cég nem a könyvkiadókkal, hanem a nagyobb könyvtárakkal egyezett meg a digitalizálásról, ezért sokan pert indítottak ellene szerzői jogaikra hivatkozva.

2010-ben az illetékes párizsi bíróság a könyvkiadóknak adott igazat

a Google könyvdigitalizálási projektje miatt indított perben, és 300 ezer euróra (körülbelül 82 millió forint) büntette az internetes vállalatot. 2006-ban Németországban is indult per a cég ellen könyvszkennelés miatt, de az ottani bíróság elutasította a Tudományos Könyvtársaság (WBG) által benyújtott keresetet.