Robotkarral kínozták a Google intelligens textiljét

google okosruha
Egyre pontosabban érzékeli a kézmozdulatokat
Vágólapra másolva!
Egy robotikus karral végzett teszt kimutatta: három év és 200 nap használatot bír ki a Google által fejlesztett okostextil akkor, ha egyfolytában húzogatjuk rajta az ujjunkat.
Vágólapra másolva!

Robotikus karral tesztelte a Google interaktív szövetének tartósságát. A különleges textil képes érintések és mozdulatok felismerésére, a cég tervei szerint később nem csak ruhák, de bútorok, vagy játékok készítéséhez is fel lehetne használni.

A KUKA Robotics szerkezete tíz órán keresztül húzogatta, gyűrte az anyagot. A kutatók végül úgy becsülték a teszt után, hogy

a textil három év és 200 nap használatot bír ki.

A mozdulatokat 95 százalékos pontossággal ismerte fel, az anyag láthatóan nem károsodott.

Valódi emberekkel is tesztelték a technológiát, a kutatók dzsekire erősítettek egy interaktív foltot. Azon háromféle mozdulatot végeztek az emberek, ekkor 77 százalékos sikerességgel érzékelte az anyag a mozdulatokat.

Egyre pontosabban érzékeli a kézmozdulatokat Forrás: Google

A Google tavaly mutatta be az okosruhák legújabb generációját. A Project Jacquard névre hallgató fejlesztés egy olyan intelligens szövetet takar, amibe érintésre érzékeny szenzorokat építettek. Az anyag pontosan olyan könnyű és hajlékony, mint egy átlagos pamutminta.

Képes feldolgozni az emberi érintést, és továbbítani annak jeleit egy külső eszközre, például mobiltelefonra. Egy átlagos Jacquard-szál 85 százalék pamutból és 15 százalék Google-féle technológiából áll össze. Automatizált módszerekkel "szőhető" és szabható.

Strapabíró, és kényelmes Forrás: Google

Az okosfarmer talán már nincs olyan messze a megvalósulástól,

a Levi Strauss ruhagyártó tavaly partnerségre lépett a Google-lel.

Paul Dillinger főtervező a keresőcég kísérleti projektekre fókuszáló konferenciáján elmondta, hogy "izgalmas lehetőségként" tekint a technika által átszőtt ruhadarabokra. Azt azonban, hogy mikor jelennek meg az első intelligens 501-esek, nem árulta el, sőt, az sem biztos, hogy ez a partneri kapcsolat valódi termékeket fog eredményezni.