Mégsem drónnal ütközhetett a British Airways repülője

British airways Boeing 747
Vágólapra másolva!
A brit hatóság semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a British Airways gépe valóban drónnal ütközött volna áprilisban - de továbbra sem zárják ki a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Mégsem drónnal ütközhetett a British Airways repülőgépe. A légitársaság április 17-én jelentette be, hogy egy Airbus A320 repülőgép 132 utassal és ötfős személyzettel érkezett Genfből a londoni Heathrow repülőtérre, de a gép nem sokkal a leszállás előtt, a nyugat-londoni Richmond városrész felett drónnal ütközött.

A gép baj nélkül leszállt Heathrow-n. A British Airways technikusai teljes műszaki átvizsgálásnak vetették alá, de nem találtak sérülést a gépen.

A gép baj nélkül leszállt Heathrow-n Forrás: Flickr/BriYYZ

Az azóta elvégzett vizsgálat eredményeit összegezve Patrick McLoughlin brit közlekedési miniszter csütörtökön a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket, hogy a hatóságok már nem tartják drónincidensnek a történteket.

A brit hatóság (AAIB) közölte, hogy

semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a gép valóban drónnal ütközött volna.

Az AAIB hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra sem lehet teljes bizonyossággal kizárni ezt a lehetőséget.

Az eset elsősorban azért keltett komoly feltűnést, mivel brit repülésügyi szakértők előzőleg többször is felhívták a figyelmet a kiskereskedelemben megkötések nélkül árult, a repülőterek légterében is mind gyakrabban felbukkanó drónok veszélyeire, de tényleges ütközésről korábban nem érkezett hír.

Barack Obama amerikai elnök múlt heti londoni látogatásának idejére a hatóságok teljes dróntilalmat rendeltek el a brit főváros egész területére, és azokra a helyszínekre - köztük II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának környékére -, ahova Obama helikopterrel utazott.