Az egészségügyet is digitalizálja az állam

e-recept, elektronikus recept, patika, gyógyszertár, vény
illusztráció
Vágólapra másolva!
A magyar egészségügy történetének egyik legnagyobb horderejű változását hozhatja el az elektronikus egészségügyi rendszer bevezetése. Jövőre jön az eRecept is.
Vágólapra másolva!

Bevezetik az elektronikus egészségügyi rendszert Magyarországon. Minden egészségügyi dokumentum bárhol, bármikor elérhetővé válik az illetékesek számára, ahogy mi magunk is betekinthetünk majd a kartonjainkba.

A gyógyszereket is elektronikus vényen írják majd fel az orvosok

– írja az Infotér sajtóközleményében.

Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) hamarosan elérhetővé válik. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által közel 10 milliárd forintos, részben uniós forrásból megvalósított informatikai fejlesztés már lezajlott, a tesztelés folyik a bevont intézményekkel.

Az élesítéshez szükséges jogszabály-módosítás megtörtént, néhány rendelet elfogadása a következő hetekben-hónapokban várható.

Rendelkezhet az adatairól

Mint fogalmaztak:

a rendszer nagyon szigorúan kezeli majd a személyes adatokat.

Az ügyfélkapun minden minden állampolgár megtilthatja, hogy az egészségével és ellátásaival kapcsolatos adatokat központilag tárolják. Viszont ha valaki él a rendszer adta lehetőséggel, szabadon meghatározhatja azok körét és azon eseteket, akik és amikor hozzáférhetnek az adataihoz.

Akár a saját kezelőorvosa nevét is megadhatja, vagy épp azt, hogy mondjuk egy esetleges életmentő beavatkozás során ki és milyen mélységben ismerhesse meg korábbi dokumentumait.

Ezt 2016. június elsejétől a digitális önrendelkezés rendszere biztosítja majd mindenki számára.

Jövőre startol

Az idei év végétől az intézmények is szabadon csatlakozhatnak a projekthez.

2017-ben pedig minden egészségügyi szolgáltatónak kötelező lesz használnia az e-egészségügyi rendszert.

Ekkortól valamennyi ágazati szereplő és maguk az állampolgárok is betekintést nyerhetnek a betegadatokba.

A kórelőzményektől a korábbi leleteken keresztül a felírt gyógyszereken át a zárójelentésekig valamennyi, az adott beteggel kapcsolatos egészségügyi dokumentum elérhetővé válik az aktuális kezelőorvos számára.

Az offline recept hamarosan a múlté Forrás: MTI/Varga György

Jön az új recept is

2017 szeptemberétől az eRecept is használható lesz. Ettől kezdve a háziorvos, a kórházi kezelőorvos és a gyógyszerész mind egyazon rendszeren belül,

elektronikusan állítja ki és kezeli a vényeket.

Az átállás során megtartják a megszokott papíralapú recepteket is.

Csökken a teher

Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke a kórházi dolgozók adminisztrációs terheinek csökkenését, az információáramlás könnyebbé válását, és így

az ellátás hatékonyságának növekedését is várja az új rendszertől.

A több évtized alatt felgyülemlett információtömeg a mostani fejlesztés által egy egységes, több irányból lekérdezhető és elemezhető halmazzá alakul, amelyet valós időben, tértől függetlenül lehet lekérni a felhőalapú eléréssel.