Román faluból törhették fel Clinton leveleit

hacker
Adatokat lopott, 334 évet ülhet
Vágólapra másolva!
A Guccifer nevű hacker állítása szerint kétszer is feltörte Hillary Clinton privát email-szerverét, amelyen keresztül két gigabájtnyi érzékeny adatot is letöltött. Szerinte bárki meg tudta volna ezt tenni, annyira gyenge volt a szerver biztonsága. A Clinton-kampány szerint soha nem törték fel a szervert.
Vágólapra másolva!

A rosszhírű román hacker, "Guccifer" állítása szerint többször is sikeresen feltörte Hillary Clinton, az Egyesült Államok volt külügyminiszterének személyes email-szerverét 2013-ban. A Marcel Lehel Lazar nevű férfi jelenleg Virginiában van börtönben, korábban is több kiberbűncselekményt követett el.

Feltörte mások mellett idősebb George Bush, a Rockefellerek, Robert Ballard tengerkutató, George Christian Maior román titkosszolgálati igazgató email-fiókját. A férfinak amerikai ügyvédek és más kevéssé ismert romániai, amerikai és brit személyiségek is áldozatául estek.

Guccifer volt az, aki 2013-ban kiderítette: Clinton 2009-től 2013-ig tartó külügyminisztersége ideje alatt kizárólag

egy magán email-címet használt hivatalos levelezésre

a kormányzat által biztosított fiók helyett. Ez tilos az amerikai törvények értelmében.

Főleg amerikai politikusokat tört fel a román hekker Forrás: AFP

Guccifer Hillary Clinton egyik bizalmasának, Sidney Blumenthalnak levelezésébe jutott be, és a Clintonnak írt feljegyzéseit vicces formájú, comic sans betűtípussal szedve szerteküldte különböző amerikai lapoknak. A hacker a News Foxnak nemrég adott interjújában elárulta, hogy ezen keresztül

kétszer is fel tudta törni Clinton leveleit.

A Blumenthal fiókjába érkezett, Clinton által küldött levelekből bányászta ki a külügyminiszternő szerverének IP-címeit, és így jött rá, hogy mely portok voltak nyitva. Elmondása szerint a levelek tartalma nem érdekelte őt különösebben akkoriban. Mindenesetre letöltött

két gigabájtnyi adatot, ami bajba juttathatja a nőt.

Mindezt otthonából, a romániai Szabadhelyről tette meg.

Clinton kampánystábja tagadja, hogy bárki is feltörte volna a privát szervert. Válaszul közleményt adtak ki szerda este. „Nincs alapja annak, amit a börtönből állít az a bűnöző. Amellett, hogy nem ad egyértelmű bizonyítékokat, a szerverek leírása is pontatlan. Ha hozzá is fért volna az emailekhez, ugyanúgy kiszivárogtatta volna, mint korábbi áldozatainak adatait.”