Akadályozza a kormányt a lehallgatásban a Twitter

Twitter app logo
Vágólapra másolva!
A Twitter megtiltotta egy adatelemző szolgáltatásnak, hogy a felhasználóiktól szerzett adatokat amerikai hírszerző szerveknek adja tovább. A Dataminr rendkívül értékes az ügynökségek számára. A brüsszeli támadásról például jóval előbb adott hírt, mint a nagy portálok.
Vágólapra másolva!

A Twitter nem szeretné, hogy az amerikai hírszerzési szervek a Dataminr nevű adatbányász szolgáltatástól vásároljanak adatokat.

A Dataminr egy olyan analitikai szolgáltatás, ami a felhasználók nyilvános tweetjeiből ás ki híreket, földrajzi információkat, kulcsszavakat, és valós időben tudósít a világ történéseiről. Ezeket az információkat olyan külsős ügyfeleknek adja tovább, mint például pénzügyi befektetők, cégek, vagy nagy újságok.

A Twitternek öt százalék részesedése van ebben a New York-i startupban. A Dataminr vezetői közölték a hírszerzési szervekkel, hogy

a Twitter nem szeretné azt,

hogy a továbbiakban információkat adjanak el a kormánynak.

A Twitter nagy előnye a valós idejű tájékoztatás Forrás: AFP

A hírszerzők körülbelül két évig használták eddig a Dataminr-t. A Twitter közleménye szerint az adatok nyilvánosak, így a hírszerzési szervek ugyanúgy belenézhetnek, akárcsak a többi felhasználó. Szabályzatuk viszont tiltja azt, hogy

megfigyelési célokra adjanak el adatokat

a kormányzati szerveknek, erre hivatkozott a cég.

A Dataminr rendkívül értékes a hírszerzők számára. A brüsszeli terrortámadásról már tíz perccel a sajtó előtt adott hírt, segítségével a politikai zavargások is percről-percre követhetők.

A hírszerzési szervek akkor szereztek hozzáférést a Dataminrhez, amikor abba befektetett az In-Q-Tell. Ez a befektető olyan cégekbe száll be, amelyek a CIA és más hírszerző ügynökségek munkájához hasznos szolgáltatásokat fejlesztenek.