Csúzliként is működik az első holografikus mobil

holoflex
Vágólapra másolva!
Olyan hajlékony mobilon dolgoznak kutatók, ami holografikusan jelenít meg 3D-s képeket. A kijelző egyben irányítóeszköz is, hajlítással lehet például felhúzni az Angry Birds csúzliját.
Vágólapra másolva!

A világ első hajlékony, holografikus kijelzőjén dolgoznak a Queensi Egyetem kutatói. A HoloFlex nevű eszköz holografikusan jelenít meg 3D-s képeket, így az tűnik, mintha kiemelkedne a kijelzőből.

Bármilyen apphoz lehetne használni, mobiljátékoktól kezdve a 3D-ben megjelenített fényképekig, vagy akár olyan filmekhez, amelyek kiugranak a telefonból. Különlegessége, hogy ehhez nem kell speciális szemüveg, és bármilyen szögből jól látható a 3D-s kép.

A kijelző hajlításával manipulálni is lehet appon belül az objektumokat, például játékot irányítani. A videón bemutatott Angry Birdsben csúzliként viselkedik a telefon, ha annak szélét meghajlítjuk. A kutatók februárban mutatták be a kijelző előfutárát, a ReFlexet: ebbe olyan érzékelőket raktak

amik mérik a hajlítás erősségét és sebességét.

A készülék a gumi nyúlására emlékeztető vibrálással tette még élethűbbé az élményt.

A fejlesztés még gyerekcipőben jár, a kijelző is csak 160 x 104 felbontású képet tud megjeleníteni. A készülék alapját egy 1,5 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 810 processzor, valamint két gigabájt memória adja, és Android 5.1 operációs rendszert futtat.