Bűntudat nélkül torrentezzük le a filmeket

Bittorrent
Vágólapra másolva!
Az evolúció során kialakult az emberekben, hogy tiszteljék mások javait. Egészen új helyzetet teremtettek azonban a digitális javak, amelyek nem tárgyiasíthatók. Ezért az emberi agy kevésbé érez bűntudatot egy szoftver letöltésekor, mint egy DVD-lemez ellopásakor.
Vágólapra másolva!

Az illegális letöltés lopás, azaz olyan tevékenység, melynek bűntudatot kellene keltenie az emberekben. A többmillió internetes kalóz túlnyomórésze viszont nem érzi magát bűnösnek, amikor digitális tartalmakat lop.

Ennek miértjére ausztrál neurológusok találtak választ, amikor azt vizsgálták, hogy az egyébként törvénytisztelő emberek miért kalózkodnak.

Más a helyzet, mintha egy valódi DVD-t lopnánk el a boltból Forrás: Origo

A kutatás során először egy kérdőívet töltettek ki a tesztalanyokkal. Ebből kiderült, hogy a lebukás kockázatától és a lopott javak értékétől függetlenül is

nagyobb valószínűséggel lopnak el digitális tartalmakat,

mint egy fizikai tárgyat, például DVD-lemezt vagy táskát.

Utána megvizsgálták az agyi aktivitást is. Arra kérték az alanyokat, képzeljék el, hogy ellopnak valamit. Az agy frontális orbitális kérge sokkal nagyobb aktivitást mutatott akkor, ha egy fizikai tárgy ellopásáról volt szó. Az agy ezen része van összefüggésben a morális érzékenységgel, bűntudattal, és aktívabban működött fizikai tárgyak esetén.

Robert Eres kutató szerint az evolúció során azt tanultuk, hogy tiszteletben kell tartani mások javait. Ezek eddig inkább fizikai tárgyak voltak, azok tisztelete adott, szemben az olyan nem tárgyiasítható, nem megfogható fogalmakkal, mint a szoftverek, filmek és zenék.