Meghunyászkodott a Facebook az EU előtt

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Az európai országokban és Kanadában is elérhetővé vált a Facebook fotómegosztó appja, a Moments. Ezeken a területeken azonban egy soványabb verziót kellett kiadni, hogy ne ütközzön az adatvédelmi törvényekkel. Kivették belőle a barátok automatikus felismerését és jelölését.
Vágólapra másolva!

Már Magyarországon is letölthető a Facebook Moments nevű mobilappja, amely a hivatalos indulás után egy év késéssel jutott csak el Európába. Az európai verzió jelentősen eltér az amerikai változattól, mivel egy lényeges ponton

meg kellett változtatni az uniós adatvédelmi törvények miatt.

Az amerikai Moments app képes emberek és helyszínek szerint csoportosítani a fotókat, használatával egyszerűbb a képek rendezése, megosztása. Felismeri a barátokat is arcról, és a többi képen is automatikusan bejelöli őket.

Ehhez a Facebook saját arcfelismerő algoritmusát használja, ami az arcokon felfedezhető egyedi biometrikus azonosítókat nyeri ki.

Európába is megérkezett a mobilapp Forrás: Origo

Az európai unió bírósága szerint a Facebook ezzel sérti az uniós adatvédelmi törvényeket, így az európai verzióból ki kellett venni a funkciót.

Így csak saját magunk jelölhetjük be a barátokat,

az alkalmazás nem gyűjt adatokat az azonosításhoz.

A szoftver Androidra és iOS-re is letölthető.

Amerikában sem örülnek neki

Az arcfelismerő algoritmus már többször is gondot okozott a cégnek. A múlt héten egy kaliforniai bíró úgy határozott, hogy a Facebookot perelő, az egyesült államokbeli Illinois-ból származó felhasználóknak ad igazat egy per első körében.

Az eljárást azért kezdeményeztek a felhasználók, mert szerintük a cég jogtalanul gyűjti és tárolja a feltöltött képeikből szerzett biometrikus adatokat. Bár a Facebook az eljárás megszüntetését követelte, az illetékes kaliforniai bíróság ezt elutasította.