Taxis se, de Uber-sofőr sem kell majd a jövőben

uxstudio on trip
Vágólapra másolva!
Egy magyar dizájnstúdió elképzelt egy olyan, önjáró autókkal teli jövőt, amiben nemcsak taxisofőrre, de saját járműre sincs szükség. Az ötlet és az elkészített tervek annyira izgalmasra sikerültek, hogy számos elismert szakember megosztotta őket a neten.
Vágólapra másolva!

Ugyan még évek kellenek ahhoz, hogy az önvezető autók a mindennapjaink részévé váljanak, a technológia már itt van a kapuban. A budapesti UX Studio csapata egy designprojekt keretén belül gondolkodott el azon, hogy a hétköznapi emberek miként kommunikálnak majd a jövőben ezekkel a járművekkel.

A tervezők videót, blogbejegyzéseket és számos dizájntervet szenteltek a témának, amelyek annyira ötletesek, hogy a Tinder egyik igazgatója, a Google exdizájnere és a CNET is megosztotta.

A stúdió elképzelése az, hogy a jövőben nem is lesz szükségünk saját autóra.

Elég lesz egy önjáró autós szolgáltatástól fuvart rendelni,

az pár percen belül ott terem. Ezt egyetlen érintéssel elintézhetjük az okostelefon kijelzőjén.

Az autónak hangvezérléssel adhatjuk parancsba, hova vigyen bennünket, ezután akár sötétített ablaknál élvezhetjük a kedvenc sorozatunkat, készülhetünk egy prezentációra, vagy megebédelhetünk.

A stúdió így képzeli el az autós appot Forrás: UXStudio

Ez pedig igen valószínű forgatókönyvnek tűnik: az Uber már elkezdte tesztelni az Egyesült Államokban a saját önjáró autóját, ami Pittsburghben koptatja az aszfaltot.

Az Uber jelenleg piacvezető Amerikában az autómegosztó szolgáltatások között, így kézenfekvő, hogy már az automatizált vezetésre képes autók felé kacsingat, mivel rengeteg pénzt tudna megspórolni, ha

nem lenne szüksége emberi vezetőkre.

A kulcsszó: biztonság

A UX Studio felhasználói élménytervezéssel foglalkozik, így elsősorban ebből a szemszögből vizsgálták meg a jövőképet. Ugyan a sci-fikben rendszerint olyan futurisztikus autókat látunk, amelyeknek a műszerfala tele van zsúfolva kijelzőkkel, szerintük

mindenre elég lenne egyetlen kijelző.

Így a felhasználónak csak egy helyre kell összpontosítania, a fix pont pedig növeli a biztonságérzetet is. Ugyan az önjáró autók megbízhatóbbak az emberi sofőröknél, az emberek igénylik ezt a megerősítést, amiben nagy szerepet játszik a környezet.

Egy külön bejegyzésben ennek fontosságát is elemzik. A Behance portfóliójukban megnézhetjük a részletes terveket is, ők hogyan képzelik el a fontos információk megjelenítését egyetlen felületen.