Olcsó netcsomagot dob ki az állam jövőre

2016.05.20. 12:37

A Digitális Jólét Alapcsomag lesz minden szolgáltatónál a legkedvezményesebb választás, ha új csomagot akarunk. Ennek azonban feltétele, hogy egy éve ne legyen internet-előfizetésünk.

Az európaiak több mint fele (250 millió lakos) naponta megfordul a világhálón, azonban 150 millió európai, az összlakosság mintegy harmada még sohasem használta az internetet. Ezt leggyakrabban azzal indokolják, hogy nincs rá szükségük, vagy túl drága. 

A felmérések alapján azoknak, akik nem használnak internetet, 25-30 százaléka hivatkozik kompetenciahiányra, azaz nem tudja, hogy hogyan vagy mire tudná használni, és 15-20 százalék mondja azt, hogy túl drága – mondta a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos egy pénteki háttérbeszélgetésen 

Azaz 22-30 millió uniós állampolgár az ár miatt nem netezik. 

A szóban forgó polgárok jellemzően 65 és 74 év közötti, alacsony jövedelmű, munkanélküli vagy alacsony képzettségű emberek. 

Jövőre jön a filléres csomag

A magyar kormány épp ezért indítja el 2017. január elsejével a Digitális Jólét Alapcsomagot (DJA). A nevet egyébként maguk a szolgáltatók adták, mondta Deutsch Tamás. 

A cél, hogy az összes szolgáltató kínálatában elérhető legyen ez az olcsó csomag. 

De mit is kell tudni róla?

  • A szolgáltatók szerint fontos, és egyben ez a piaci érdekük is, hogy új előfizetőket hozzon be a piacra a DJA. Azaz olyanok kapjanak olcsó nethozzáférést, akik eddig nem rendelkeztek internet-előfizetéssel, és így belépnének a digitális világba. 
  • A szolgáltatók nem akarnak bonyolult bürokratikus folyamatokat se a nyakukba venni, mondta Deutsch. Éppen ezért az állampolgároknak csupán arról kell nyilatkozniuk majd, hogy:
  1. vezetékes internet esetén, az adott lakcímen nem volt a megelőző egy évben internet-előfizetése, 
  2. mobilinternet esetén pedig, hogy a nevén nem volt a megelőző egy évben mobilnet-előfizetése.
  • A kormány célja, hogy minden szolgáltató saját kínálatában megjelenjen a DJA, és legalább 15 százalékkal kell olcsóbbnak lennie, mint a második legkedvezményesebb csomag (a kedvezményt forgalomarányosan határozzák meg). Az árat azonban a szolgáltatók határozzák meg, azaz a DJA esetén is hagynak versenyt. Így például ha a Telekom 25 százalékkal olcsóbban adná a DJA-t, mint a legkedvezményesebb csomagja, ezt is megteheti. A minimum a 15%, de lehet felüllicitálni. 

A Digitális Jólét Alapcsomag csak magánszemélyeknek szól,  vállalatoknak nem, azaz a lakossági kínálatba kerül be. 

Két év, plusz még egy

A tervek szerint két évig lehet igénybe venni majd ezt a filléres csomagot, és ezt lehet majd további egy évvel meghosszabbítani, ha részt veszünk az állam által biztosított digitális képzésen. "További hosszabbításról jelenleg nincs szó" – mondta a miniszterelnöki biztos. 

A Digitális szakadék csökkentése című projekt keretében igazi életszagú, 35 órás tanfolyamot kapnak a résztvevők – mondta Deutsch. Gyakorlatilag ezzel a kedvezményes netcsomaggal vennék rá az embereket, hogy a kompetenciaképzésre minél többen jelentkezzenek.

A cél a lakosság digitális kompetenciájának növelése, ami mára elengedhetetlen a munkavállaláshoz is, így növelve a gazdaság versenyképességét, egyben bővítve a foglalkoztatottak létszámát.

Többmilliárdos bevételt hozna 

A ma és a holnap interneteForrás: Strategy&

Világszerte 4,1 milliárd embernek nincs internet-hozzáférése, és így nem kapcsolódik be a globális, modern gazdaságba. Holott a részvételük több mint 6 ezer milliárd dollárral növelhetné meg a globális gazdasági teljesítményt. 

A világ népességének hét százalékát, azaz félmilliárd embert emelhetne ki a szegénységből az internet terjedése – olvasható a Strategy& cég új tanulmányában, amely a Facebook számára készült.

Európában a rendszeres internethasználók aránya 80-85 százalék, addig Magyarországon mindössze 65-70 százalék. Az ideális az Egyesült Államokban a netezők száma, ott a lakosság 90 százalék rendszeres nethasználó – mondta Deutsch Tamás. 

Előzmény: