Rendőrök rohanták le a Google központját

2016.05.24. 16:59

Razzia indult a Google párizsi irodáiban, a francia hatóságok adócsalással és pénzmosással vádolják a céget.

Lerohanta a francia rendőrség a Google párizsi székházát és belvárosi irodáit csütörtök hajnalban. A helyi lapok szerint legalább száz nyomozó özönlötte el az épületet, öt államügyész és több adóügyi tisztviselő is a helyszínen volt.

A rajtaütés az adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt folytatott nyomozás része. A francia hatóság közleménye szerint arra kerestek választ, hogy a Google Ireland Ltd.-nek van-e állandó központja Párizsban, és hogy eleget tesz-e a cég az adózási kötelezettségeinek. 

Egy, a francia adóhatósághoz közel álló forrás februárban azt állította, hogy a francia hatóság 1,6 milliárd euró adóhátralékot követel a keresőóriástól. 

Az épület bejárataForrás: AFP/Matthieu Alexandre

A Google közleménye szerint a cég betartja a francia törvényeket, és együttműködik a hatóságokkal annak érdekében, hogy választ kapjanak a kérdéseikre. 

A keresőóriást több európai országban is adóelkerüléssel vádolják. A fő problémát az okozza, hogy a Google ugyan európai országokban szerez bevételt, de azt Írországban könyveli el, ahol kisebb az adókulcs. 

A Google legutóbb a brit kormánynak fizetett 130 millió font társasági adót (körülbelül 170 millió eurót) januárban egy egyezség keretében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK