Magyarok leplezik le a nagy kibercsalókat

hacker
Adatokat lopott, 334 évet ülhet
Vágólapra másolva!
Van egy magyar fejlesztés, mellyel kiszűrheti, ha egy felhasználó robot, és a szavazata mit sem ér, vagy ha hálózattal palástolja honnan is tevékenykedik. A fiatal startupperek állítják, a csalások többségét ők kiszűrik, s ezzel sok pénzt megspórolnak ügyfeleiknek.
Vágólapra másolva!

Csalók. Mostanában egyre többször halljuk ezt a szót. S nem feltétlen kell elmenni a bankok, pénzügyi intézmények ellen indított kibertámadásokig, az ügyfelek adatainak ellopásáig, a számlák lecsapolásáig.

Ott volt nemrég a BSI rendszerének feltörése, ahonnan több mint 15 ezer magyar gmailes belépési adatait szerezték meg. A regisztráció, belépés, minden olyan online interakció, amely azonosítást igényel, annál használható a magyar Seon megoldása.

A startup célja, hogy

megelőzze a csalások tetemes részét, s csökkentse az okozott kárt.

Fejlesztettek egy olyan felületet (API-t), melyet a webes platformokra be lehet kötni.

Könnyen kiszűrhetők vele az online csalók Forrás: Seon.io

Ennek célja, hogy online honlapok, webshopok, pénzügyi tranzakciókat kezelő oldalak számára egy biztonságosabb környezetet hozzanak létre. De nem csak az e-kereskedőkre koncentrálnak.

“Ha például az Origón létrehoztok egy szavazást, arra rengeteg fals szavazat is érkezhet. Például egy mobilokról szóló voksolásnál a Samsung rajongók külföldről, botok által, vagy zombi gépekről, azaz botnet hálózatot használva adhatnak le szavazatot, ezzel torzítva a valós eredményt. Ezt mi megszűrnénk - mondta Kadar Tamás, a Seon alapítója Bécsben, a Pioneers fesztiválon.

Így működik

Egy pontozási rendszert hoztak létre, mellyel megítélik az adott tranzakció, interakció rizikó faktorát, azaz hogy mennyire kockázatos, vagy fals az a tevékenység.

Ezt az admin felületen követhetik az ügyfelek,

ahol pontos visszajelzést kapnak arról, hogy egy adott felhasználóról mit kell tudni.

A profilban megtalálható az IP-cím, az email cím, hogy ahhoz milyen Facebook, Linkedin, és egyéb közösségi oldalak felhasználói tartoznak, s milyen nyilvánosan elérhető adatok vannak az illetőről. Használ-e Tor-, illetve VPN-hálózatot, hogy elrejtse kicsoda, és valójában honnan jelentkezett be.

A bankkártya mindössze első hat számjegyéből már megállapítható,

hogy mely ország, mely bankjához tartozik az illető.

Admin felületen nézhetik az ügyfelek, mit kell tudni az adott felhasználóról Forrás: Seon.io

“A pénzügyi adatok sok mindent elárulnak. Ha valaki egy kenyai kártyával akar Jordániában fizetni, az sokkal kockázatosabb, mint ha egy amerikai kártyával akarják kiegyenlíteni a számlát az Egyesült Államokban” - magyarázza Kadar.

A felhasználói viselkedés, és használt eszközök alapján is rögtön ki lehet szűrni, ha valaki más használja a profilt, vagy ha nem valós személyt takar az adott név, vagy email cím. Mindezen adatokat összegzik az ügyfelek számára, s a big data, azaz elemzés segítségével értékelik ki a tranzakciókat.

Ha egy felhasználó fekete listára kerül, akkor a rendszer blokkolja, s nem hagyja tovább tevékenykedni.

A szoftverrel a kockázatos tranzakciók 95-6 százaléka kiszűrhető,

mondja a Seon alapítója. “Ezzel pedig a vállalatok számára jelentős összeget spórolunk meg.”

Alacsony árral próbálnak betörni

Az ötfős csapat egy éve kezdte meg a munkát, a programozói felület jelenleg béta állapotban van. Bárki ingyenesen kipróbálhatja egy hónapra, utána pedig tranzakciókként 5 forintot kell fizetni. “Az alacsony árstratégiával szeretnénk betörni a nemzetközi piacra.

A magyar fiatalok a Magyar Nemzeti Kereskedőház Innotrade program keretében mutatkoztak be a bécsi Pioneers startupfesztiválon. A júniusban startoló Brain Bar Budapesten bejutottak a legjobb tíz startup közé.

A bajnokság győztese az OXO Labs által biztosított fél éves akcelerátor program mellett a Power Angelstől kap 150 ezer eurós befektetési ajánlatot, és eltölthet 6 hónapot a Loffice irodájában. Bár a CEE Lift Off! pályázat még csak kétéves, a nyeremény máris tízszer akkora a tavalyi összegnek.