Minden ötödik magyar nem tudja, hogy mi a wifi

Wifi
Vágólapra másolva!
Sokan tettetik azt, hogy ismernek egy-egy technológiai kifejezést, holott egyre nehezebben tartjuk a tempót a szaknyelvvel. A magyarok ötöde például még mindig nem tudja, mit is jelent pontosan a wifi.
Vágólapra másolva!

A magyarok közel háromnegyede tett már úgy, mintha értette volna a másikat, amikor egy technológiai szakkifejezésről volt szó - olvasható a Samsung sajtóközleményében.

Ugyan a technológiai nyelv folyamatosan fejlődik, sokszor még az olyan egyszerűbb fogalmakkal is nehezebben boldogulnak az emberek, mint az emoji vagy a wifi. Pedig már az önjáró autók, a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság kora jön.

A magyarok 8 százaléka nem tud tech nélkül létezni Forrás: Samsung

A Samsung 18 európai országban kérdezett meg 10 ezer embert egy felmérés során. Ebből derült ki, hogy a bonyolult szakkifejezések a potenciális vásárlókat is elijeszthetik. A magyarok negyede vallotta be azt, hogy ez az egyik oka annak, amiért nem mernek megvenni valamit.

A kutatásból arra is fény derült, hogy a legtöbb embernek gondot okoz megfejteni, mit is jelentenek tulajdonképpen az emojik. A magyarok 19 százaléka bevallotta: előfordult már, hogy úgy tett, mintha többet tudna az emojikról, mint valójában. Ennél is érdekesebb, hogy habár egy gyakran használt kifejezésről van szó,

minden ötödik magyar számára még mindig nem tiszta, mi is pontosan a wifi.

Az öt leggyakrabban félreértett techkifejezés magyarázata

1. Wifi: Olyan technológia, amely rádióhullámok segítségével teszi lehetővé az internethez való csatlakozást.

2. Emoji: Használtál valaha smiley-t egy szöveges üzenetben? A japán eredetű emojik miniképek vagy karakterek, amelyek a gondolataink és érzéseink kifejezésére szolgálnak.

3. Felhő: Az interneten láthatatlanul futó adattároló szolgáltatások, amelyek a fizikai eszközök helyett állnak rendelkezésre. Ezek segítségével bárhonnan, ahol elérhető az internet, nézhetjük a Netflixet, vagy éppen használhatjuk a Gmailt is.

4. Optikai szál: Az optikai szál a telefonkábelek egy hatékonyabb változata. Fénysugár segítségével egy üveg- vagy műanyag csövön keresztül továbbítható a kódolt információ. A szálak külön-külön az emberi hajszál tizedénél is vékonyabbak, mégis 25 000 telefonhívásnak megfelelő adatmennyiséget tudnak egyszerre továbbítani.

5. A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT): Interneten keresztül egymáshoz kapcsolt eszközökből álló hálózat, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonok, okostévék vagy akár az okos háztartási berendezések kommunikáljanak egymással, ezáltal könnyebbé tegyék az életünket.