Ha mindig is kém akart lenni, ez lehet a B terv

kémtörténet, james bond
Tinker Tailor Soldier Spy Year : 2011 France / UK / Germany Director : Tomas Alfredson Gary Oldman Based upon John le Carré Photo: Jack English. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
Képesítés és állásinterjúk nélkül szeretne egy kis plusz munkát? Szívesen elmondaná a véleményét az appokról, kütyükről és szolgáltatásokról, mielőtt azok megjelennek? Esetleg még hibákra is vadászna, úgy, hogy fizetséget is kap ezért? Legyen tesztelő!
Vágólapra másolva!

Olyan a cég, mint egy titkosszolgálat. Ha az ügynökök jól végzik munkájukat, akkor észre sem vesszük, hogy bármi is történt, hiszen mindent rendben találunk. Hálátlan feladat a Testbirdsé is, hiszen a felhasználóknak csak az tűnik fel, ha hibáznak, és nem tökéletes a termék.

Megállás nélkül tesztelik a legújabb termékeket. A tömegtesztelői (crowd testing) bázisban tízezer magyar található. Ők a folyamat lelke,

ők az elsők, akik kézbe vehetik, láthatják a legújabb fejlesztéseket.

S ők azok, akik elsőként észreveszik - jobb esetben - ha valami nem stimmel, vagy hagy kivetnivalót maga után.

Node kik is ők, és miért vállalják, hogy akár munka mellett, tanulás mellett, akár kisgyerek mellett hibákat (bugokat), és logikátlan, fura funkciókat kutassanak a rendszerben?

Otthon = iroda

A 33 éves Rudi, netes becenevén EwiiL két éve regisztrált a Testbirdsre. Egy Facebook-hirdetés hozta elé az ötletet. Azóta hol sűrűbb, hol ritkább tesztidőszakok váltakoznak az életében.

A budapesti fiatalember tapasztalatai szerint heti 10-18 óra volt, amit egy hosszabb távú munka esetén teszteléssel eltöltött. Az biztos, hogy ez a meló nem szívja el az ember elől a levegőt.

Mint mondja,

a pénz miatt vágott bele az egészbe, később azonban megszerette a tesztelést.

"Az érdekes programok, és az új technológiák iránti elkötelezettség miatt folytattam” - mondja.

Tesztelni kényelmes: két év alatt egyszer kellett bemennie az irodába (a fészekbe!) egy tesztkészülék miatt, és egyszer kihelyezett tesztelésre ment. Minden mást meg tud oldani a nappali-erkély tengelyen, azaz otthon home office jelleggel. Amikor a munka mellett a másoddiploma megszerzésén dolgozott, akkor kevesebb ideje jutott tesztelni.

EwiiL két éve tesztelő Forrás: Origo

Mióta regisztrált, azaz 2014 márciusa óta nagyjából 160-170 ezer forintot tudott összeklikkelgetni, ennek nagy részét az elmúlt félévben kereste. Azért hozzáteszi: “Jóval több a Testbirds részéről felkínált lehetőség”. A pénzét pedig mindig megkapta időben: a munkák után időben kifizették az adott összeget.

Hogy történik a fizetés?

A projekt elvégzése után 1-2 héttel - rendszerint az elemzés, és az eredmények ügyfélnek történő átadása után - elfogadják a tesztelő által kitöltött kérdőívet, a leadott hibajegyeket. Ilyenkor a Testbirds saját rendszerében jóváíródik a megfelelő összeg a tesztelő számláján. Ezt az összeget igényli aztán meg az illető, amely aztán 2-3 héten belül meg is jelenik a bankszámláján.

Rudinak valódi szórakozás a tesztelés, ez lett a hobbija. "Jó olyan alkalmazásokat, programokat kipróbálni, amelyek később életünk részévé válnak. Jelenlegi munkahelyemen kevés lehetőség van az új technológiák közelébe kerülni, így a testbirdsös feladatok külön kedvesek számomra. Jó látni, hogy a Prezi, a LogmeIn, a Telekom, és más

Rudi egy Windows 7-es laptopot és asztali gépet, androidos tabletet és okostelefont, illetve egy ultra HD-kijelzős okostévét ajánlott fel a tesztelés oltárára.

Mint mondja, neki bőven megérte, hogy csatlakozott. A két év ahhoz is elég volt, hogy félprofi szintre jusson el. "A Testbirdsnél szerzett tapasztalatok pedig

új munkahely megszerzéséhez segítettek.

Ajánlani azoknak ajánlaná a tesztelést, akik odavannak az új fejlesztések és kütyük iránt, illetve, akit érdekel, hogy a hazai cégek milyen alkalmazásokkal, programokkal készülnek a jövőben.

Kismama a gépnél

Kismama kicsiként Forrás: Origo

Beceneve: Bad Boomer, 40 éves, irodavezető Budapesten, és szintén egy Testbird. Egy ismerősön keresztül futott bele a tesztelés világába, elsősorban gyes- és gyed-kiegészítés gyanánt.

Immár két éve nyúzza a legújabb fejlesztéseket. Mindenen, ami csak a keze ügyébe akad: három windowsos laptop, egy asztali gép, és egy okostelefon.

Számára a legfontosabb motiváció a pénz volt.

Egyedül neveli gyermekét, így jól jön az a kis kiegészítés, amit összegyűjthet.

Eddig 200 ezer forintot keresett, heti 4-8 óra munkával, de ha lenne több feladat, dolgozna többet is.

Alapvetően érdekes munkának tartja, szeret tesztelni, mint mondja, korábbi munkahelyén korrektúrázott is, ez pedig nagy előnyt jelentett itt is. Mindenkinek ajánlja, de megjegyzi: "azért nem olyan sok pénz", ha csak az a fontos, bele se kezdjünk.

Egyetem mellett

A 23 éves Bálint, vagy ahogy a testbirdsök ismerik: Nepster, a pesti egyetemi létet színesíti némi teszteléssel.

Alapjában kütyü és számítógép mániás voltam és vagyok,

de a tesztelés abszolút távol állt tőlem. Amikor regisztráltam, még abszolút amatőrnek számítottam, mostanra viszont már a félprofi-profi közé sorolnám magam, a rengeteg sikeres projekt apropóján. Ehhez azonban el kellett telnie 2-3 évnek" - meséli.

Bálint még az éles, magyar indulás előtt olvasott a lehetőségről, s regisztrált, így a kezdetek óta a tesztelők között van. Hogy heti szinten mennyi munkája volt eddig, mint mondja, nehéz meghatározni.

"Egy projekttel teli hónapban 20-30 órányi munka biztosan adódik, de amikor projekthiány van, vagy más célközönség számára van csak feladat, akkor ez az óraszám nagyon le tud csökkenni" - magyarázza.

A hónap madarának járó jutalom bögre Bálint asztalán Forrás: Origo

Sosem kellett még kimozdulnia az otthon melegéből egy-egy teszt kedvéért, bár az utóbbi fél évben megjelentek komolyabb projektek is az életében, de ez csak a kommunikációt pörgette fel. "Az e-mailes kommunikáció mellett bejött a különböző kérdések, problémák esetén az azonnali telefonálás is."

Egyetemista létére gazdag gépparkkal dolgozik: Macbook Pro, három okostelefon (iOS, Android, Windows), és a biztonság kedvéért még egy PC is hadrendbe áll, ha kell.

Eleinte a kíváncsiság hajtotta

egy-egy projekt felé, és az, hogy nagy nevek is felmerültek a tesztelt projektek között. Mára azonban élvezetté vált számára a tesztelés, főleg mióta nagyobb projektekben is részt vesz - de mellette persze fizetéskiegésztésként is szolgál. Olyannyira megtetszett neki ez a munkabeosztás, hogy szíve szerint a jövőben is hasonló munkát keresne magának.

Nem sétegalopp

Bár a tesztelés egy laza melónak tűnik, Bálint szerint azért nem egy sétagalopp. Bár képesítés és interjúk nélkül bele lehet vágni, ha valaki komolyabb projektekhez is csatlakozna, akkor mindent be kell vállalni, és tökéletes munkát végezni, még hozzá határidőre.

"Komoly érdeklődés kell hozzá, hogy minden hibát megtaláljon az aktuális tesztelő. Az viszont külön jó érzés, hogy a mi munkánk miatt lesz a végtermék jobb, használhatóbb.'" Ugyan akadnak monotonabb munkák is, de mint mondja, mindegyik béta szoftverben meg lehet találni a szépet.

Nagyon allergiás vagyok a különböző szoftverekben lévő hibákra, és arra, hogy az adott fejlesztők nem feltétlenül tartják szem előtt a felhasználók igényeit, holott ők a célközönség. Épp ezért jó, hogy

immár beleszólásom van a folyamatba,

és rá tudok világítani, ha rossz a felhasználói élmény."

---

A cikk megjelenését a Testbirds támogatta.