Megtanítják a robotoknak, hogy mi is a fájdalom

robotkatona, terminátor, maszkos rajongók a Terminátor 4 című film bemutatóján Tokióban
Vágólapra másolva!
Kutatók már dolgoznak egy olyan rendszeren, aminek köszönhetően a robotok is képesek lennének érzékelni a fájdalmat, hogy arra megfelelő választ adjanak, így elkerülhessék az önmaguknak okozott károkat.
Vágólapra másolva!

Sok olyan feladathoz lehet bevetni a robotokat, ami az embereknek már túl veszélyes lenne. Azonban a gépek híján vannak egy hasznos képességnek: a fájdalomnak.

A fájdalomérzet valójában abban segít nekünk, hogy felismerjünk egy veszélyes helyzetet, és elkerülhessünk egy komolyabb károsodást. Ez a robotok számára azért lenne hasznos, mert így azok sem tennének kárt magukban, nem törnék össze a drága alkatrészeiket.

A Leibniz Egyetem két kutatója egy olyan mesterséges robotidegrendszert fejlesztésén dolgozik, amelynek köszönhetően a robotok is éreznének fájdalmat. Kutatásukat nemrég mutatták be az IEEE nemzetközi robotikai konferencián.

Egy reflexkontroller prototípusát készítették el, amihez az emberi bőr mintájára terveztek idegszövet-modellt. A robotkar kapott olyan szenzort, ami érzékeli a nyomást és a hőt is: ennek fokához mérten a kontroller

azt bekategorizálja enyhe, mérsékelt, vagy kínzó fájdalomként, majd választ küld rá.

Amikor enyhe fájdalmat tapasztalt a robot, finoman visszahúzza magát addig, amíg az meg nem szűnik. A mérsékelt fájdalom esetén ezt gyorsabban teszi meg és messzebb távolodik. Az egészen erős fokozatnál passzív módba vált, hogy minimalizálja a kárt, ezen a szinten már károsodhat is a robot.