Duplaannyi telefonon van reklámblokkoló

2016.06.01. 06:30

Már 419 millió ember használ reklámblokkolókat okostelefonon, kétszer annyian, mint az egy évvel korábbi időszakban.

Ötből legalább egy ember rendszeresen blokkolja telefonján a hirdetéseket - derül ki a PageFair friss felméréséből. Ez legalább 419 millió felhasználót jelent, ami a világ kétmilliárd okostelefonos felhasználójának 22 százaléka.

Még érdekesebb azonban, hogy már kétszer annyian blokkolnak reklámokat mobilon, mint az asztali gépeken. A 2015-ös felmérés során még úgy találták: körülbelül 200 millióan használnak blokkolókat mobilon és asztali gépeken együttvéve.

Böngészőkkel kerülik meg a reklámokat

A felmérés szerint ebből 400 millióan olyan böngészővel kerülik meg a reklámokat, amik alapból tiltják azokat.

Ilyenek például az Opera és a Brave. A cég 45 olyan, az App Store-ból és a Google Play Áruházból letölthető mobilos böngészőt azonosított, ami alapból tiltja a reklámokat. A legnépszerűbb ilyen böngésző az Alibaba UC Browserje, utána következik az Adblock Browser.

Kínában használják a legtöbb olyan böngészőt, ami alapból tiltja a reklámokatForrás: PageFair

Európában nem jellemző

Az ilyen böngészőket használó júzerek nagy része kínai: Kínában 159 millióan használnak ilyen böngészőt, utána India következik a sorban 122 millió felhasználóval.

A jelenség kevésbé észrevehető az európai és észak-amerikai felhasználók körében, közülük csak havi 14 millióan tiltanak ilyen módon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK