Lediktátorozták Zuckerberget

Peter Sunde the pirate bay kalóz
This photo taken on September 28, 2010 shows one of the co-founders of the file-sharing website, The Pirate Bay, Peter Sunde, waiting at the Swedish Appeal Court in Stockholm. The co-founder of file-sharing website The Pirate Bay, Peter Sunde, was arrested in southern Sweden after two years on the run, Swedish police said on June 1, 2014. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
A The Pirate Bay társalapítója szerint Mark Zuckerberg a világ legnagyobb nemzetének diktátora. Azok sem tudják kikerülni a Facebookot, akik nincsenek fenn a közösségi oldalon.
Vágólapra másolva!

A The Next Web konferenciáján előadást tartott a The Pirate Bay torrentoldal egyik társalapítója, Peter Sunde is, aki az internet centralizációjáról beszélt.

Szerinte az interneten nincs demokrácia.

„ A Facebook a világ legnagyobb nemzete lett, és egy diktátor áll az élén - ha azt a demokrácia szemszögéből nézzük - és Mark Zuckerberg a diktátor. Én nem választottam meg őt. Ő állítja fel a szabályokat."

Sunde szerint ugyan a mi választásunk, hogy regisztrálunk-e a közösségi oldalra, annak ígyis-úgyis hatása van az életünkre.

"Én nem vagyok fenn a Facebookon, és ezért sok mindenből maradok ki az offline világban. Nem kapok partimeghívókat, nem látok újdonságokat a barátaimról.

Peter Sunde Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nézetét azzal az esettel erősítette tovább Sunde, amikor a Angela Merkel német kancellár arra kérte Zuckerberget: moderálja szigorúbban a közösségi oldalon a migránsellenes, gyűlölködő posztokat. „Elküldjük az európai vezetőinket azért, hogy megkérjük őt, hogy ne avatkozzon bele a helyi kultúránkba. Hogy jutottunk el idáig?”- kérdezte Sunde.

Sunde szerint a politikusoknak keményebben kéne fellépniük, és akkor betilthatnák a Facebookot is országaikban. „Ha már ennyi mindent cenzúrázunk, miért ne cenzúrázhatnánk a Facebookot?”

A Facebook nem reagált a gondolatmenetre.

Sunde a The Pirate Bay torrentoldal társalapítója, akit 2014-ben vonult börtönbe, hogy letöltse börtönbüntetését. Kétharmadát töltötte le tízhónapos büntetésének, jó magaviselet miatt engedték ki. Az oldal alapítói börtönbüntetésük óta elhatárolódtak a Pirate Baytől.