Az EU a neten fékezné meg a terrort

arab katona mobil top
An Iraqi fighter checks his mobile in the holy city of Najaf as government forces and fighters from the Saraya al-Salam (Peace Brigades), a group formed by Iraqi Shiite Muslim cleric Moqtada al-Sadr, gather before heading to the northern Iraqi city of Tikrit to continue the offensive against Islamic State (IS) group jihadists to retake to city on March 20, 2015. The offensive to push back IS militants from Tikrit began on March 2, and Iraqi forces have only recently reached the city limits where they have been stalled by bombs and entrenched fighters. AFP PHOTO / HAIDAR HAMDANI / AFP / HAIDAR HAMDANI
Vágólapra másolva!
Új magatartási kódexet hozott létre az EU az online gyűlöletbeszéd visszaszorítására, a legnagyobb techvállalatok támogatásával. A cél, hogy a közelmúltbeli terrortámadások fényében visszaszorítsák a fiatalok radikalizálódását a neten.
Vágólapra másolva!

Új magatartási kódexet hozott létre az Európai Bizottság az online gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében, amelyet több internetes óriásvállalat,

a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft is támogatásáról biztosított.

A magatartási kódex számos kötelezettségvállalást tartalmaz az Európában megjelenő online gyűlöletbeszéd "vírusszerű" terjedésének megállítására. A kódexet aláíró cégek elkötelezik magukat a jogellenes tartalmak felszámolását célzó erőfeszítéseik fokozása mellett.

Az új szabályok értelmében a vállalatok

kötelesek lesznek 24 órán belül felülvizsgálni

a hozzájuk beérkezett, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos panaszok többségét, és szükség esetén el is kell távolítaniuk a vitatott tartalmakat.

Ehhez ki kell alakítaniuk a szükséges belső eljárásokat, és munkatársaikat is fel kell készíteniük a feladatra.

A közösségi média az eszköz

"A közelmúltbeli terrortámadások emlékeztettek bennünket arra, hogy

A közösségi média sajnálatos módon az egyik olyan eszköz, amelyet a terrorista csoportok a fiatalok radikalizálására, a rasszista csoportok pedig az erőszak és a gyűlölet terjesztésére használnak.

Ez a megállapodás fontos előrelépést jelent annak biztosítására, hogy az internet továbbra is a szólásszabadság és a demokratikus véleménynyilvánítás helye legyen, ahol tiszteletben tartják az európai értékeket és jogszabályokat" - közölte Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

A cégeknek is részt kell vállalni

A közlemény szerint a vállalatoknak az átlagfelhasználók mellett a szakértőket is ösztönözniük kell, hogy jelentsék a gyűlöletbeszédet, valamint az erőszakra és gyűlölködő magatartásra uszító tartalmakat.

Az Európai Bizottság hangsúlyozza: az informatikai vállalatoknak törekedniük kell a civil társadalmi szervezetekkel való partnerségek erősítésére, továbbá adott esetben támogatást és képzést kell nyújtaniuk annak érdekében, hogy ezen szervezetek a függetlenségük megőrzésével betölthessék a "megbízható bejelentő" szerepét.