A virtuális valóságba is befúrja magát a Microsoft

microsoft hololens kiterjesztett valosag AR
Elképesztő dolgokra képes az eszköz
Vágólapra másolva!
Jól időzít a Microsoft, a  nagy várakozás után fontos fejleményt jelentett be kiterjesztett valóság eszközével, a HoloLensszel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Microsoft az idei Computexen jelentette be, hogy megnyitja a külsős fejlesztők számára a Windows Holographicot, azt a platformot, ami a HoloLens mögött áll.

Így a cégek elkezdhetnek fejleszteni olyan eszközöket, amelyek egyszerre képesek kezelni a virtuális és a kiterjesztett valóságot is. A piacon így elkezdhet terjedni a Microsoft megoldása, később pedig majd jöhet a hozzá szükséges hardver.

A HoloLenst tavaly év elején mutatta be a Build konferencián a redmondi óriás. A szemüveg érdekes egyvelege a kiterjesztett és virtuális valóság technológiáknak.

Ugyan AR-szemüveg, de képes ezt vegyíteni a VR-ral:

míg a kiterjesztett valóságban plusz digitális rétegeket látunk a valódi világ felett, a virtuális része egy komplett digitális világot rajzol a felhasználó köré. E kettő keveréke a "mixed reality", azaz kevert valóság.

A megoldást számos területen lehetne hasznosítani, nem csak a felhasználók nappaliját alakítaná át holojátszótérré.

Többek közt már mi is írtunk arról, hogy egy nap a focistákat is hologramként látnánk futkározni az asztalon, vagy éppen egy irodából járhatnák be a Marsot. A tervezőknek olyan módon segítene, hogy hologramként látnák a tervezendő épületet, makettet. A HoloLens az orvosképzést is átalakítaná.

Másokkal építik a valóságot

A fogyasztói változat azonban még közel sincs a kanyarban. A cég meghagyja a lehetőséget arra, hogy akár partner gyártsa le a hardvert a vásárlóknak. A fogyasztóknak szánt HoloLens "talán tőlünk jön, vagy lehet, hogy egy partnertől, de mindenképpen fantasztikus lesz"- árulta el ezzel kapcsolatban a cég.

A Computexen egy HTC Vive-ot használtak, a cég elmondása szerint közvetlenül

a HTC-vel is dolgoznak egy olyan terméken, ami a Windows Holographicon alapul.

Ezen felül együttműködnek még az Intellel, AMD-vel, Acerrel, Asusszal, Dellel, HP-val és más gyártókkal.

Azt még nem árulta el a redmondi óriás, hogy mikor látunk külsős partnertől érkező eszközt kereskedelmi forgalomban, de minden bizonnyal lesznek kiegészítők és más komponensek is a headseten túl.