Megérti a posztjaink lényegét a Facebook új gépagya

facebook like szemüveg
2725322 10/24/2015 Facebook social network page. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
A Facebook is intelligensebbé szeretné tenni csevegőplatformját: Messengeren belül már teszteli is az új szövegértelmező motort, ami a posztok, privát üzenetek szövegkörnyezetet is megérti. Nem csak a csevegőben, de a közösségi oldalon is hasznos lesz a jövőben.
Vágólapra másolva!

Bejelentette új szövegelemző motorját a Facebook, ami már olyan módon fogja vizsgálni a közösségi oldalon közzétett posztokat, hogy annak szövegkörnyezetét is figyelembe veszi.

A motor el tudja dönteni, hogy mikor van szüksége a felhasználónak taxira, megérti a különbséget a „most szálltam ki a taxiból” és a „fuvarra van szükségem” mondatok jelentése közt. Sőt, utóbbi esetében

akár szolgáltatást is ajánl.

Mindezt a gépi tanulás teszi lehetővé, ezen alapul a Deep Text névre keresztelt rendszer. Ez sokkal hatékonyabb, mint a manapság elterjedt természetes nyelvfeldolgozó eljárások, gyakorlatilag a szövegből tanul magától. A Facebook megoldása annyira kifinomult, hogy karakterek szintjén is képes erre.

Emberként fogja érteni, miről szól a szöveg Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A szöveg megértése egyszerre több feladatból áll: egyrészt meg kell érteni, hogy miről szól a poszt – mondjuk baseballról. Fel kell ismerni a játékosok nevét, a meccs eredményeit, és más fontos információkat, majd összefüggésbe helyezni azokat.

A gépnek emellett meg kell tanulnia azt is, hogy megértse a szlenget. És itt jön képbe a kontextus is: mondhatja valaki azt, hogy "szeretem a blackberry-t", de ez jelentheti magát az eszköz márkáját, vagy akár a feketeszedret.

A zaklatásra is megoldás lehet

A technológiát több területen is hasznosítani szeretné a cég, egyrészt a felhasználónak relevánsabb, az ízléséhez igazodó tartalmakat tud majd válogatni az oldal. Ez alapján ajánlana szolgáltatásokat. Nem mellesleg

megoldást jelenthet az online zaklatás ellen, valamint a spamek szűrésére.

A Facebook a Messengeren belül már teszteli a rendszert, ahol a felhasználók beszélgetéseit elemzi. A későbbi tervek közt szerepel az is, hogy a képi tartalmakat, fotókat is felismerje és elemezze a szoftver.