Betiltották a Facebookot Algériában

facebook like szemüveg
2725322 10/24/2015 Facebook social network page. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az algériai hatóságok átmenetileg letiltották a hozzáférést a Facebook, Twitter és más közösségi oldalakhoz, ezzel próbálják megakadályozni, hogy a diákok csaljanak az érettségi vizsgán.
Vágólapra másolva!

Több százezer diáknak kell újraírnia az érettségi vizsga bizonyos részeit Algériában, miután a vizsgafeladatok kiszivárogtak a különféle közösségi hálókra. Az újabb vizsgaidőszak vasárnap kezdődött meg, csütörtökig tart.

800 ezer vizsgázóból

több mint 500 ezernek kell újra megírnia a tesztet.

A Facebook és Twitter portálokat szombat óta nem érik el az algériaiak országszerte. Az intézkedés célja, hogy ne fordulhasson elő még egy szivárgás, és ne vezethessék félre hamis kérdésekkel sem a diákokat. Emellett a 3G mobilhálózatokon keresztüli internetelérést is letiltatta vasárnap a kormány.

Younes Grar informatikai szakértő szerint a kormány a legegyszerűbb megoldást választotta. Szerinte kevésbé lenne kockázatos, ha a hatóságok titkosítanák a vizsgakérdéseket, és a vizsgaközpontokban nyomtatnák ki egyenesen azokat, ahelyett hogy a fizikai másolatokat országszerte szállítják a különböző helyszínekre.

A döntés több millió internetfelhasználót büntet.

Az algériai népesség közel fele aktív az interneten és a közösségi hálózatokon,

ezért nagy felháborodás övezte a szivárgást.

A hatóságok már számos, a szivárgással kapcsolatba hozható dolgozót vettek őrizetbe.