Agyő, brit játékok! Hello, brexit!

comic con world of warcraft játék videojáték karakter
UNITED KINGDOM, London: A comic book enthusiast is seen dressed as a character from World of Warcraft at the London Super Comic Convention at the Excel Center on March 15, 2014.Thousands of dedicated fans of comics attended the event this weekend in detailed costumes, paying homage to their most loved superheroes and characters. CITIZENSIDE/BIMAL SHARMA
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban számos olyan játékstúdió és kiadó működik, melyek világszerte exportálják játékaikat, és jellemzően a világ legkülönbözőbb országaiból foglalkoztatnak szakembereket. A brexit komoly problémákat görgethet a játékipar elé.
Vágólapra másolva!

A Eurogamer videojátékos szaklap szerint az unióból való kilépés még bizonytalanabbá teszi majd az amúgyis bizonytalan helyzetű brit játékfejlesztési szektort. Andy Payne, a UK Interactive Entertainment korábbi vezére szerint

a brexit miatt nagy hiány lesz a tehetséges fejlesztőkben.

Ezért a brit cégek valószínűleg saját tehetségek kinevelését fogják kezdeményezni, ám sokkal kedveltebbek a külföldi, tanult-tapasztalt szakemberek.

Az Egyesült Királyságban számos nagy játékstúdiónak van irodája, például a Microsoftnak, a Sony-nak, a Ubisoftnak. Ezeknek a multinacionális cégeknek vélhetően csökkenteniük kell beruházásaikat a bizonytalanság miatt.

Drágább lehet a konzol

A játékok és hardverek árai a helyi árfolyamtól függően változnak, így

a font drámai változásai befolyásolják majd a játékok árát is

- állítja Harding-Rolls, az IHS Technology igazgatója.

Szerinte sokkal inkább lesz hatással a kilépés a hardverek, mint a szoftverek árára. Ez azt jelentheti, hogy például a Sony PlayStation Neo, vagy a Microsoft Project Studio konzolja

sokkal drágább lehet, mint ha uniós tag marad az Egyesült Királyság.

A fejlesztők is elégedetlenek

A játékfejlesztőket képviselő TIGA szervezet azt mondta a népszavazás után, hogy az angol kormánynak és parlamentnek lépéseket kell tennie azért, hogy a korábban sikeresen működő szektor a kilépés után is zavartalanul működhessen.

Ugyanis az előrejelzések szerint kevesebben fektetnek majd brit cégekbe, és a stúdiók sem kapnak támogatást az uniótól fejlesztéseikhez. A kieső összeget az államnak kell pótolnia, ha nem akarja, hogy az ágazat hanyatlásnak induljon.