A brexit a techpiacot is komolyan megrázhatja

brexit Nagy-Britannia
Komoly tárgyalási köröket kell még megvívnia Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak a britek EU-ban maradásáról, illetve továbbra is napirenden a népszavazás a kilépésről
Vágólapra másolva!
Számos területen éreztetheti majd hatását a brexit, többek közt a feltörekvő brit startupok ihatják meg a levét. Ahogy a roaming díjakra, a szélessávú internetelérés kiépítésére, és a Netflixre is hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Nehéz megjósolni, hogy milyen gazdasági következményei lesznek a brexitnek, és hogy a brit techpiac milyen átalakuláson fog keresztül menni a kilépés után.

Az Egyesült Királyság ezen a téren sokat köszönhet az EU-nak: az unió például kiemelt fontosságúnak tartja, hogy

minden otthonba megfelelő gyorsaságú, szélessávú internet kerüljön.

Emellett biztosítja az egységes jogszabályokat, ahogy a kibertámadások elleni küzdelemben együttműködésre sarkallja a tagállamokat.

Roaming?

Az unió jelenleg is dolgozik azon, hogy

roaming díjak nélkül lehessen telefonálni az EU-ban, ha valaki külföldre utazik.

Ez nem csak az ügyfelek számára vonzó: a brit hálózati szolgáltatók szerint a tagság jót tesz az üzletnek is.

"A megfelelő piaci versenynek feltétele lesz az, hogy az Egyesült Királyság továbbra is szigorítások nélkül férhessen hozzá az európai piachoz" - írta a Telefonica telekommunikációs vállalat vezetője, Ronan Dunne egy szakmai blogbejegyzésében.

Az EU több szempontból is segíti a digitális fejlődést és életszínvonalat Forrás: AFP/Stan Honda

A BT telekommunikációs, multinacionális cég bevétele ötödét az Egyesült Királyságon kívülről szerzi, ezért is tartja fontosnak a nyílt, uniós piacot.

A globális piacra is rossz hatással lehet

Nem csak a telekommunikációs szektor látja ennek hátrányait. A Juniper Research által végzett, a brit techszféra dolgozóinak körében végzett kutatás szerint

a válaszadók 65 százalék gondolta azt, hogy a brexit negatív hatással lesz a globális techpiacra.

Tízből az a hét ember, aki ezt a negatív hatást jósolja, egyben úgy tartja, hogy a brit vállalatoknak nehezebb lesz az EU-ból származó, szakképzett munkaerőt felvenniük.

18 unikornis otthona

Az Egyesült-Királyság komoly techszereplő, felhúzza Európát: 47 magánvállalatból ugyanis 18 brit, a cégek összértéke meghaladja az 1 milliárd dollárt is - ezeket hívják az üzleti nyelvben "unikornisoknak".

A felmérésben résztvevők kétharmada szerint

a kilépés miatt kevesebb uniós támogatást fognak kapni a brit startupok,

és London sem lesz vonzó gócpont az innováció szempontjából.

A The Guardian cikke szerint májusban a legtöbb brit unikornis az uniós tagság mellett kampányolt, egyik sem állt nyíltan a kilépés oldalára. Támogatta a maradást többek közt a Just Eat, a Funding Circle, a Zoopla, és a TransferWise.

A techóriásoknak sem tetszik

Az amerikai techóriások is a brexit ellen vannak. A Microsoft nyílt levélben fejtette ki véleményét, miszerint ellenzi a britek EU-ból való kilépését.

"Elfogadjuk, hogy rengeteg indok van mindkét lehetőség mellett, de úgy gondoljuk, hogy a briteknek maradniuk kellene az EU-ban"- olvasható a cég oldalán. Bill Gates magánszemélyként is emellett foglalt állást.

A Google és a Facebook semleges maradt a vitában, inkább platformot szolgáltattak a vitázáshoz.

A Facebook élesítette a "szavazó vagyok" gombot,

amivel a felhasználók jelezhetik a közösségi média profiljukon, hogy már voltak szavazni. Emellett élő követítést indítottak a Buzzfeeddel közösen, amelyben közéleti személyiségek és képviselők is a brexit előnyeiről és hátrányairól beszéltek.

A legtöbb britet a kilépés érdekelte Forrás: Google

A Google elkezdte közzétenni a statisztikákat és térképeket, amelyek a brexittel kapcsolatos keresések trendjeit mutatják.

Ezekből többek közt kiderült, hogy a szavazás előtt sokkal többen érdeklődtek a kilépésről, és hogy a végeredmény kihirdetése után sem tudták pontosan, milyen következményei lesznek a brexitnek.