Sorra hekkelik meg a legnagyobb techvezéreket

mark zuckerberg morcos top
Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during an interview session with The Atlantic at the Newseum in Washington, DC, on September 18, 2013. AFP PHOTO/Jim WATSON
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a biztonsági szakértők nem győzik hangsúlyozni: erős jelszavakat használjunk, és azokat rendszeresen cseréljük, még a nagy techvezérek sem fogadják meg a tanácsot. Nemrégiben feltörték a Google, a Facebook, és még a Twitter vezetőinek Twitter-fiókjait is, épp gyenge jelszavaik miatt. Most az Oculus vezérigazgatója, Brendan Iribe volt soron.
Vágólapra másolva!

A virtuálisvalóság-headsetről ismert Oculus cég vezérigazgatója, Brendan Iribe Twitter-fiókját is feltörték. A támadó nem volt rest egy tucatnyi üzenetet hagyni a vezér profilján, elsőként azt, hogy új vezérigazgató fogja leváltani Iribét: maga a hacker.

Az üzenetben bejelölte saját Twitter-fiókját is, ahol tudatta a nagyvilággal, hogy mostantól ő az Oculus új CEO-ja. Később is hasonlóan vicces üzeneteket tett közzé Iribe profilján. Megüzente neki, hogy akkor kapja vissza fiókját,

ha kap egy ingyen Oculus Riftet, hogy pornót nézhessen.

Pár órán keresztül még folytatta a hasonló tweeteket, majd úgy tűnt, hogy Iribének sikerült visszavennie azt, és törölte az üzeneteket.

Egy ingyen VR-sisakot kért pornóhoz Forrás: Twitter

A hacker levélben mondta el a TechCrunchnak, hogy a MySpace-es jelszószivárgáskor jutott hozzá a jelszóhoz, ami azóta is aktívan használt a vezető – azt nem váltotta le.

Erre utalt is az egyik tweetben:

"A legkirályabb dolgot készítette, ami valaha történt a játék és technológia világában,

Buta Mr. Vezérigazgató"!

Ők sem sérthetetlenek

A közelmúltban több nagy techcég vezető Twitter-fiókjába jutottak be hackerek, ám úgy tűnik, ezért a támadásért most nem az OurMine Team a felelős, akik Mark Zuckerberg (Facebook), Dick Costolo (Twitter), Sundar Pichai (Google), és Travis Kalanick (Uber) fiókját szemelték ki maguknak.

Mark Zuckerberget, a Facebook vezér Twitterét és Pinterestjét hónap elején törték fel, azzal a jelszóval jutottak be, ami a nagy 2012-es LinkedIn jelszó kiszivárgáskor került ki.

Zuckerberg szerencsétlenségére ugyanazt a jelszót használta Twitteren, amit LinkedInen, méghozzá a cseppet sem bonyolult „dadada”-t.

Saját Twitter-oldalukon üzentek is Zuckerbergnek, hogy nem rossz szándékúak, csak biztonságát szerették volna tesztelni. Arra kérték az alapítót, hogy írjon nekik privát üzenetet. Ugyanez a csoport jutott be a Twitter-főnök Dick Costolo fiókjába is, neki is hasonló üzenetet hagytak.

Costolo után

a Google vezérigazgatóját, Sundar Pichait tesztelték,

neki is Twitterét, valamint Quora fiókját törték fel.

Nem akartak rosszat Sundarnak sem Forrás: AFP/Chandan Khanna

Ezért kell jelszót változtatni

A hackercsoport üzenete szerint a jelszavakat a nagy 2012-es LinkedIn szivárgáskor kikerült adatok közt találták. Mint utólag kiderült, a támadás során

több mint 164 millió felhasználó emailcíme és jelszava szivárgott ki.

Többen úgy tartják, hogy a szivárgásért az adatokkal kereskedő Peace nevű hacker felelős, aki emellett 360 millió Myspace felhasználó adatait is ellopta. Ezt tartják jelenleg a valaha volt legnagyobb adatszivárgásnak.